Becaloviziunea

Pornind de la un raport de monitorizare al CNA, pe oameni politici, partide şi apariţii la televizor: Cum de sunt Becali şi Mitică Dragomir atât de prezenţi pe posturile noastre? Comentariu în “Evenimentul zilei”.

 1. Dermacultura Reply

  Stiti, ma gandeam o data sa fac un viral / chain letter cu care sa adun la un loc cat mai multi telespectatori intr-un demers…antirating ! La modul urmator: sunt pe televizinea X. Il vad pe Becali, schimb canalul si in ziua aia il sar de tot. In timp ma gandeam ca se vor strange suficient de multi insi ca sa genereze o sa (sha :)) de rating de care televiziunile sa tina seama.Si el sa devina un paria al ratingului de care toti sa fuga…
  Daca as spune asta unui psihanalist, mi-ar traduce-o, probabil, ca fiind o fantezie refulata, una in care vreau sa ma razbun pe cel care mi-a violat spatiul mental, folosindu-ma de cea mai eficienta arma in cazul lui: indiferenta.
  Va pup! Ciao!

 2. yoda Reply

  salut. Ti-am citit articolul din EVZ. Ce sa facem Iulian daca becali aduce audienta, chiar un prezentator al unui jurnal informativ a afirmat ca dam ceea ce ni se cere, Antena 1 si PROTV nu vor risca nedifuzandu-l pe Becali. cat despre Ion Iliescu, Theodor Stolojan, est, acestia raman in grija televiziunilor “pricăjite”.
  Spatiul publicitar nevandut trebuie umplut.

 3. dr stoica Reply

  Nu e greu de explicat situatia, sa fim seriosi. Astia doi contabilizeaza numeroase aparitii in mai multe categorii de emisiuni tv: politice, fotbalistice, de divertisment si indoielnice. Nu ca in primele trei categorii n-ar fi destule adunate si intr-a patra, insa emisiunii lui DD, de exemplu, nici macar statutul de indoielnica nu i-l poti atribui.
  Aratandu-i lumii pe Becali si pe nea Mititica, impusti doi iepuri dintr-un foc: faci rating pentru tine si-i faci de cacat pe ei doi. E-adevarat, ii mai faci si cu capital electoral in randul maselor.

 4. eftimie Reply

  Apropo de buboiul spart de doamna Săftoiu. Un politician local, de-al nostru, plăteşte personal (sau prin intermediari) cameramanii de televiziuni de ştiri astfel încât aceştia, când fac câte o panoramare de la conferinţele de presă ale partidului de la Bucureşti, să-l prindă şi pe el în imagine.

  Pe o scară mai largă nu-i greu de bănuit cum de apare Gigi B. la toate televiziunile.

  În ceea ce-l priveşte pe Mitică Dragomir n-am nici cea mai mică idee cum de poate personajul să atragă atenţia. O fi şi ţara asta de vină.

 5. sadwank Reply

  Logice si de bun simt sint argumentele pe care le aduci in comentariul din EVZ, dar cred ca mergi prea departe cautind o explicatie.
  Eu cred ca lucrurile sint mult mai simple.
  Sa zicem ca in Romania vine Mumble, pinguinul dansator din “Happy Feet”. Bineinteles, asta e o stire, si inca una facila. E suficient sa pui o prezentatoare decoltata sa citeasca o introducere si apoi sa arati imagini filmate cu o singura camera de la fata locului si gata stirea. Numai ca nu poti sa-l dai pe Mumble in fiecare zi pentru ca amaritul de pinguin stie un singur dans, ar deveni plictisitor.
  Becali, in schimb, e “interactiv”. El nu e mai breaz ca Mumble, numai ca raspunde la stimuli exteriori: Steaua a luat bataie sau a batut, reporterul ii pune o intrebare, usa de la Maybach nu se mai deschide etc. E la fel de usor sa faci o stire cu Becali ca si cu pinguinul dansator. Becali apare la televizor atit de des pentru ca cei care fac stiri sint lenesi si la fel de slab educati ca si el.

 6. Codrut Pinzaru Reply

  Am vazut in raspunsurile primite de articolulul tau la EvZ ca o gramada de oameni sustin ca nu-i mai suport “p’astia doi” si nu se mai uita la TV. Aici e problema. Cum tu singur tot si apus de ani buni incoace, audienta generala pe TV se duce la vale. sunt oameni care din cauza becalicismelor, miticismelor, lazarovismelor etc. au renuntat sa se mai uite la televizor. Si sincer nici nu vad cum ii mai aduci inapoi. In timpul asta, oamenii au vazut ca pot sa faca si alte lucruri mult mai interesante decat sa aduca audienta (si bani) lu’ Sarbu, Voiculescu, Vantu & Co.
  Vroiam sa te intreb de mult asta: crezi ca un post, nu elitist, ci normal, are vreo sansa in televiziunea romaneasca? Adica un post unde sa nu vezi emisiuni dedicate celor cu IQ sub 65.

 7. Radio33 Reply

  @yoda
  Nu e adevărat că Becali face audienţă. Crezi că dacă într-o bună zi o televiziune ca ProTV ar renunţa să îi mai ceară părerea despre orice, de la fotbal la încălzirea globală, ar suna telespectatorii să ceară să afle ce părere are Gigi Becali? Eu nu cred.
  Explicaţia dată de Adriana Săftoiu este mult mai simplă şi mai ancorată în realitate. Prezenţa la televizor se plăteşte cu bani negri: mai mulţi pentru patronul postului, dacă e cazul, şi mai puţini pentru realizatori, producători, reporteri şi chiar cameramani. Scoate pe oricare din categoria din urmă la o bere şi îţi va povesti foarte rapid ce se întâmplă la filmările cu Becali.
  Multă dreptate are sandwank. Ştirile cu Becali sunt culmea rentabilităţii: sunt uşor de făcut şi aduc bani imediat. Se filmează cu o cameră, se taie la montaj cu un cadru de legătură, reporterul şi operatorul pleacă de la filmare ca lăutarii, cu o bancnotă lipită pe frunte sau, mă rog, în buzunarul de la spate al blugilor şi jurnalele de sport prezentate de florile de plastic nu mai încap în grilă de atâtea ştiri care nu au nicio legătură cu sportul dar „aduc rating”. Un rating care scade continuu, dar rămâne mai mare sau egal cu al jurnalelor fără flori de plastic, de pildă cele de la TVR care nu se deosebesc prea mult, dealtfel prin calitatea ştirilor.

 8. BABILONUL IMOBILIAR Reply

  Daca televiziunile nu i-ar mai invita, nu ar mai face audienta pe seama lor. E si un fel de publicitate mascata…(cu mare risc de plati “la negru”). Cei doi sunt si oameni politici (Mitica Dragomir, proaspat reintors in PRM, candidand in judetul Olt).
  Ambii sunt “cu gura mare”, , fac pe filozofii (desi, carte…nema!) si corectii, cu o aureola de “conducatori vesnici”, confundand tarlaua proprie cu…Romania. Multora dintre romani pare ca le place kitch-ul, urletele, scandalul, sa auda jigniri, trivialitari, sa asiste la mizerii morale si umane. Si TV-ul exploateaza (rating)…

 9. Lica Reply

  Asta stie sa promoveze presa noastra draga. Eu ma chinui de nu stiu cand sa ies la suprafata, dar ce sanse am cand toti ochii sunt pe oier si alte non-valori…

 10. silviu vasile Reply

  imi aduc aminte de prima data cand l-am vazut pe becali la otv, in plover de lana , se injurase cu CTP in restaurant… cred ca sunt vreo 7 ani de atunci poate si mai bine.

Post your thoughts