BBC News: cum se redesenează un site

BBC News

BBC News

Noua versiune BBC News, care e online de azi, include câteva lecţii clare de design. Accentul e mai curând pe paginile de articole (“story pages”), care sunt unul din cele mai armonioase şi mai funcţionale exemple de punere în pagină “neliniară” (casetată, cu multe începuturi şi final la alegerea cititorului/userului) a subiectului.

Dar cum vine asta, “accentul e pe paginile de articole”? Toată lumea se concentrează pe home page… o să vorbim şi despre asta, dar să începem cu începutul.

HOMEPAGE VECHI VS. HOMEPAGE NOU: MAI CUPRINZĂTOR ŞI MAI 2.0

BBC News Homepage, old vs. new

BBC News Homepage, old vs. new

Că noul homepage (dreapta) e mai lung şi mai dens nu e nicio surpriză: lăţimea de bandă creşte constant, ca şi puterea procesoarelor, RAM-ul şi altele. Totul se păstrează în limitele unui ecran cu lăţime de 1024 de pixeli, dată fiind popularitatea notebook-urilor şi a laptop-urilor cu display-uri mai mici sau egale cu 13″. Primul ecran (deasupra liniei roşii, orizontale) e “cam la fel” de dens, dar ceva mai aerisit în versiunea nouă, din dreapta. Surprizele sunt altele: “categoriile” (butoanele din stânga), care dau organizarea geografică în cazul BBC News şi pe care mai toate site-urile le aşază în stânga, unde erau în layoutul vechi, se mută pe meniul de sus. Coloana care ajută la navigaţie e în dreapta, ca în cazul blogurilor.

Schimbarea e departe de a fi o noutate absolută, dar BBC “rupe pisica” în mod subtil, prin raport cu look-ul tradiţional al unui site de ştiri. Dezorientează lipsa categoriilor din stânga? Eu unul nu cred. Inteligent e poate faptul că BBC a fost puţin conservator, s-a descotorosit de ele mai târziu decât alţii.

Să mai adăugăm doar că paleta de culori şi logo-ul rămân la fel, dar un designer bun poate face o schimbare substanţială chiar şi în aceste condiţii, prin simplul joc al volumelor de culoare. Noul home page e mult mai “light”, deşi e construit din aceleaşi ingrediente cromatice.

SCHIMBĂRILE IMPORTANTE: ÎN PAGINĂ
Ajungem cu asta şi la ce e cu adevărat interesant: modificările din “story pages”, paginile de articol. Lucrurile arată cam aşa:

BBC News Story Page

BBC News Story Page

Există trei zone fierbinţi:

 1. Coloana din mijloc – poate fi folosită pentru aşa-numitele sidebars, poveşti secundare, ca analiza din pagina de mai sus. Are avantajul de a reduce lungimea rândului de main story, cel care a devenit greu de citit din cauza numeroşilor pixeli disponibili pe orizontală. Sau, cum vrem s-o luăm, spaţiul dintre coloana din dreapta şi lăţimea optimă a coloanei de main e folosit judicios.
 2. More on this story – trimiteri la conţinut din site-ul BBC. Stau şi mă întreb dacă sunt făcute cu mâna de web editorii BBC sau nu: multe CMS-uri (interfaţe de administrare) ale unor site-uri mari din România cuprind, sub o formă sau alta, facilitatea de a introduce linkuri pe aceeaşi temă, la sfârşitul articolului. Din punctul de vedere al web editorului însă, a introduce câteva linkuri bine alese consumă mai mult timp decât a trânti un copy-paste din ediţia de print. Oricum ar sta lucrurile, “More”-ul BBC News e excelent garnisit şi mi se pare o idee bună să pui accentul pe aşa ceva într-un site cu o arhivă foarte bogată în conţinut. (Din păcate, la noi se face exact pe dos, dar asta-i altă poveste.)
 3. From other news sites – e ceva ce-a avut şi Cotidianul.ro la un moment dat, dar prin piaţă s-au scrâşnit lucruri gen “fură de la alţii”. Ei, acum “fură” şi BBC. Care a înţeles că linkurile sunt conţinut şi că pierzi considerând cititorul un imbecil şi îndopându-l numai cu propriile produse editoriale, de preferinţă peste 30, înşirate în footer-ul paginii întru creşterea page rankului şi “sinergii” de naufragiaţi care se îneacă împreună.
 4. Ar mai fi de menţionat modul previzibil în care se înşiră butoanele de share pe reţele sociale. Lucrurile arată, evident, foarte simplu şi foarte bine pe BBC News. De ce oferă pagina de articol mai mult(e) decât cea de intrare? Un motiv e cel din FAQ-ul legat de redesign:

  In contrast to a few years ago, many of you now arrive on our site directly into story pages rather than starting at our front page. For this reason, we now provide a selection of top content from across the news website in story pages so that you can find content that interests you however you choose to navigate.

  We think that the most natural place for you to see content related to the story you are reading is in context within the story body, and at the end of the story, so we’ve moved these too.

  Cu alte cuvinte, “harta site-ului” arată altfel. Dacă ar fi să găsim o morală de un rând la toată povestea, ar fi ceea ce am mai spus: linkurile sunt conţinut şi integrarea în ecosistemul de Web contează.

  UPDATE: Că BBC News e unul din cele mai puternice site-uri din lume se vede şi din faptul că orice detaliu e privit cu lupa. Dispariţia News.BBC.co.uk în favoarea BBC.co.uk/news ajunge să fie discutată pe The Next Web.

 1. Călin Cosmaciuc Reply

  Imi plac mai mult site-urile de stiri care marcheaza mai apasat articolul principal. Adica o fotografie mai mare, vezi ce face Huffington Post. O “deschidere” mare e tranzitia fireasca de la ziarul tiparit-care avea asa ceva, mai putin la inceputurile lui cand era ingramadit text pe “a-ntaia”.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Ala ar fi un alt trend ‘de-acum’. Huffington are insa si deschideri cu mai multe poze, un lucru judicios daca te gandesti ca nu poti incepe cu o poza-soc. Pe de alta parte, pozele nu sunt specialitatea BBC.

  Din punctul meu de vedere, integrarea in ecosistem e mai importanta, oricum. Cei care ‘dau linkuri’ castiga – vezi Drudgereport.com.

 3. Marian Stavaroiu Reply

  Pe mine mă încîntă la culme austeritatea acestui site. Demonstrează că se poate face ceva frumos şi util fără piţipongeală în Flash, fără reclame intruzive, fără mizerii. Dacă e adevărat ce se spune, că îţi muşti limba ori de cîte ori cineva te “pomeneşte“ de bine, cred că mulţi webdesigneri şi patronii lor de pe la noi au rămas deja fără limbă. Deşi, culmea, nu văd niciunul, trebuie să mai insist.

 4. Sorin Focşănianu Reply

  @ Marian – subscriu. Layout curat, ordonat, cu suficient white space incat sa nu devina obositor. Sunt curios ce fonturi folosesc.

  @ Iulian – ideea cu “uite ce zic si altii despre asta” imi place mult de tot. E si un fel de endorsement al BBC fata de continutul livrat de terti.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Sorin: e şi un gir pe care îl dau, dar la asta se adaugă “recomandarea” pură şi simplă. Dacă linkul e acolo înseamnă că e ceva de citit în el.

Post your thoughts