Basescu si Alianta pierd presa

Cristian Patrasconiu, in Cotidianul:

Punctual si de ultima ora: dupa sarabanda gesturilor confuze si enervate ale sefului statului in chestiunea CNSAS, e pentru prima data cind, exceptindu-i pe aliatii neconditionati ai presedintelui – pusi de acesta intr-o situatie ridicola -, exista opinia unanima ca Traian Basescu ascunde ceva, cind se simte – fara contraargument valabil – ca nu joaca cinstit.

Ovidiu Nahoi, in Evenimentul zilei:

PNL se agata puternic de scandalul din CNSAS – o nesperata ocazie oferita de un PD surprinzator de neinspirat – regasindu-si aplombul anticomunist. Astfel, liberalii spera sa iasa din afacerea guvernarii recuperand macar partial electoratul de dreapta pierdut in favoarea PD.
La randul lui, PD ramane tributar vechilor reflexe, semn ca schimbarea hainei politice nu inseamna si schimbarea moravurilor. Este vorba de recursul la populism si preluarea rolului de partid de opozitie in interiorul guvernului. Semnalul a fost dat chiar ieri de Emiul Boc care, dupa perdaful tras liberalilor, a inceput sa indice modalitatile de cheltuire a unui ipotetic surplus bugetar.
Tactica opozitiei din guvern a mers in 1996-2000, cand PD a ingrupat PNTCD , in timp ce liberalii s-au salvat in ultima clipa.
Nu stim cine pe cine va reusi sa ingroape de aceasta data. Stim insa sigur ca Romania are nevoie de un guvern puternic dupa 1 ianuarie 2007. Iar PD si PNL nu par capabile sa-l mai sustina.

Cele doua ziare au fost acuzate de a fi pro-Basescu si pro-Alianta in trecut. Or fragmentele de mai sus sunt exact pe dos. Ne putem imagina doua serii de consecinte:

1. Ce se va intampla cu presa? Dupa aceste semnale, presa va bascula brusc, impotriva Aliantei, din cauza reflexelor exagerate pe care le are si din cauza acelui gen de deceptie retorica tipic romanesc: “Aha, nu sunt in stare de nimic, banuiam noi.” Sau poate ca nu: intr-un mandat in care politicienii sunt maniheisti, situatia creata de acestia va oferi ziarelor prilejul de a formula judecati nuantate si a adopta pozitii moderate. In definitiv, 2005 a fost pentru presa anul unor gafe gen “Ostaticii sunt liberi”.

2. Ce se va intampla cu Basescu si Alianta, in ipoteza ca presa isi va “retrage sprijinul”? Foarte probabil, dat fiind si contextul european bine conturat de Ovidiu Nahoi, certurile se vor indesi si isi vor pierde din importanta. Consecintele de tipul “anticipate” sau “Romanie neguvernabila” sunt mai putin importante. Mai important e faptul ca electoratul se va depolitiza din nou, iar ziarele ii vor urma intr-o oarecare masura interesele. Daca Romania va intra in UE in 2007, paginile I vor fi cotropite de un tip de stiri cu totul diferit, referitoare la problematica europeana. (Asta e mai curand o consecinta pentru “1”.) Poate ca urmatorul pas in politica romaneasca e un nou stil, care vine din raportarea la problemele europene si din interactiunea cu liderii si institutiile UE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *