Averea mea și-a altor ziariști

Amicii de la HotNews m-au sunat ca să-mi spună că au primit o scrisorică prin care “Săptămâna financiară” îmi cere să-mi declar averea.

Cred că toată treaba face parte dintr-o inițiativă privind “averile ziariștilor”, care mi se pare o idee foarte bună. Pe la sfârșitul lui 2005, Ovidiu Nahoi, astăzi la “Adevărul”, și cu mine am propus același lucru la “Evenimentul zilei”, dar toată povestea implica o desfășurare de forțe pe care ziarul nu și-o putea permite.

Mi se pare puțin bizar că o publicație a lui Dan Voiculescu îmi cere date de felul ăsta, dar, de la mogul la mogul, dau aici un răspuns preliminar, până când scrisoarea va ajunge la mine și voi ști care-s toate rubricile. Posed, prin urmare:

– o jumătate de garsonieră în Militari, la Lujerului, moștenire de la bunica mea
– două locuri de veci la Sfânta Vineri, donație de la un alt unchi
– 95 la sută din Comanescu SRL – Consultanță Media, companie fondată la începutul lui 2006, cifră de afaceri, câteva zeci de mii de euro pe anul trecut.
– un cont personal la Raiffeissen, făcut de Ringier, când ne-a dat carduri, în care, în momentul de față, nu se află mai nimic. În el intră de obicei colaborările pe care le am ca persoană fizică, pe drepturi de autor.
– vreo 2000 de volume de toate felurile, printre ele se numără chestii care ar putea avea o oarecare valoare, gen ediția princeps din “Trilogia cunoașterii” a lui Blaga, o “Originea speciilor” din secolul al XIX-lea, probabil prima ediție în franceză, o terfeloagă în alfabet de tranziție, fără coperte și altele. Nu le-am evaluat niciodată.
– o sabie de paradă din primul război mondial, Solingen, ofițer inferior (cred) de la Unchiul Cornel (iată, familia mea e plină de unchi), care de asemeni ar putea avea o oarecare valoare, dar iarăși, n-am chemat pe nimeni să o evalueze.
– o colecție abandonată de monede românești și străine, majoritatea sec. al XIX-lea, iarăși nu am evaluat-o, dar mi s-a zis că ce am eu nu e mare scofală.
– laptop, iPod, boxe (mi-am luat unele, alaltăieri, de la Best Computers, pentru DVD), chestii de genul ăsta – bănuiesc că nu se pun.

Profit de ocazie ca să-l rog pe Dan Voiculescu să-mi zică și el de averea lui, ceva mai amănunțit decât în declarațiile de la Parlament. Credeți că o să o facă?

P.S.: Am înțeles că în scrisorica respectivă scrie “Adresă parțial necunoscută”. www.comanescu.ro și “contact” te duce spre adresa mea de corespondență:

OP 16 București, CP 38.

10 thoughts on “Averea mea și-a altor ziariști”

 1. Iulian, te simti mai bine daca te anunt ca si eu, si colegii mei oarecum notorii (cu exceptia Marinei Constantinoiu, pe care n-or fi vazut-o la Antena 3 si Realitatea) am primit asemenea depese?
  Dar daca te anunt ca averea mea de mogul (cvasiinexistenta, de bou ce sunt, dar asta e alta discutie) a fost publica, pe Net, sub forma de declaratii oficiale, semnate olograf, pe vremurile cand slugaream doi ministri si nu va mai fi publica pana cand imi ia Dumnezeu mintile si ma fac dregator?

 2. Victor: păi era normal să fie așa, nu puteau cere averile altora fără să le arate pe-ale lor. Principiul nu poate fi decât “mergem în spate la grădiniță și ne dăm chloții jos, da’ amândoi”. Deci nu mă simt nici mai bine, nici mai rău. Oricum, n-am luat-o ca pe un gest de agresiune, fiindcă și eu cu Nahoi am avut o idee asemănătoare, cum spuneam. Mi se pare că ziariștii sunt cât de cât persoane publice și lumea trebuie să știe una-alta, și în cazul lor.

  Eu însă continuu să aștept un răspuns personalizat de la Dan Voiculescu 🙂

 3. Mi-ai naruit iluziile, Iulian… eu eram convins ca esti putred de bogat si treaba asta cu media este asaaa, ca sa alunge plictisul. Deci nu scrii de undeva din Caraibe?

 4. pt iulian comanescu:
  uite asta-i strica pe romani. intr-o forma sau alta ai fost jignit, agresat si tu ce faci? jumatate ironie trista jumatate iepure schiop. ce esti defect? tu esti persoana publica? cine te crezi? platesc eu tinichele de AL mai ieftine, mai scumpe dupa energia pe care ai cumparat-o tu? ma ia cu nervi la stomac din cauza posturilor tale TV unde mindruta se ratoieste scuipind pe la colturi? si alealea.

  esti un scirta-scirta pe hirtie coate goale. e clar? si vreau sa nu te lasi calcat pe coada, cum ti-a spus si victor ciutacu mai sus. adica, ba pe-a masii.

 5. Vic: am destul de putine iluzii cu privire la mine ca persoana high-profile. Totusi, cred ca ar fi bine ca toti ziaristii cat de cat cunoscuti sa-si declare averea. Poate asa vom afla ceva cu privire la ziaristii care sunt cu adevarat high profile.

  Asadar – nu, nu ma simt jignit de ideea ca ar trebui sa-mi declar averea. Mi se pare caraghios ca revista unui fost turnator la Secu, amestecat in tot felul de dubiosenii, imi cere asa ceva. Asta nu inseamna ca nu respect profesionistii din structura lui de media, pe cei care nu se ocupa de promovarea PC sau atacuri la adresa altor oligarhi.

  In rest, magariile pe care le spui ma fac sa te trag de maneca, fiindca la urmatoarea postare cu limbaj asemanator, o sa primesti ban. Pacat ca iti exprimi niste nedumeriri legitime in termenii astia mitocanesti.

 6. Basarabean: asta e o întrebare referitoare la viața personală, și nu la avere. Vă răspund, totuși: în garsonieră nu stă nimeni și o stăpânesc 50-50 % cu mama mea. Locuiesc cu prietena mea, undeva pe bulevardul Carol.

 7. iulian, mi-e greu sa cred ca ai cifra de afaceri din “consultanta” de “cateva zeci de mii de euro” care poate sa insemne vreo 95.000 si nu ti-ai luat un amarat de logan ca tot romanul. sau o fi pe firma? 🙂

 8. V: nu am Logan si nici alta masina, nici pe firma, nici pe altele. Explicatia e simpla: lucrez mai ales in Bucuresti si la cate drumuri am zilnic (doua, de obicei), masina e o tinichea de coada. Mai bine cu taxiul, nu trebuie sa parchezi etc. Iar consultanta, cum bine spui, nu e tocmai consultanta. Prestez diferite activitati, care consta in scris, copy editing, dezvoltare de proiecte de Internet etc. Chiar ma feresc de contracte de “consultanta”, fiindca astea starnesc suspiciuni, desi am unul care incepe maine. Mai sunt si niste dezavantaje la taxe. In general e “prestari servicii”, iar serviciile sunt de continut. Clientii mei ii gasesti la http://www.comanescu.ro. Cele “cateva zeci de mii” nu sunt 95.000, te asigur, dar nici 10.001 euro 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *