Armenia vs. Romania

Din cele sase zile petrecute in Armenia, la Tzahkhadzor, am ramas cu niste idei pe care le expun aici, fara sa stiu exact daca si cui sunt utile.

1. Noi avem saptamanale si cotidiene locale, ei au lunare. Noi vindem cateva mii de exemplare, ei vand cateva sute.

2. Noi ne plangem ca suntem platiti doar cu cateva sute de dolari, ei se plang ca sunt platiti cu cateva zeci de dolari.

3. Noi am inceput sa cultivam scrisul pozitiv; lor li se pare reclama. Cand i-am intrebat in ce pagina si-ar gasi locul un articol de genul “limonada e trendy vara asta in Bucuresti”, au zis ca e advertising. La apa, zahar, lamai?

4. Noi facem stiri, ei fac “articles”.

5. Noi avem spatiu mioritic, alternanta deal-vale, ei au alternanta stanca-groapa. O plimbare cu masina prin Erevan ofera senzatii de pilot de Messerschmitt (presupun, Londra n-am bombardat-o decat cu aparatul de fotografiat).

6. Ei nu pricep, in general, ce rost are banul intr-o societate liberala, noi am inceput sa pricepem. Tzahkhadzor, de pilda, e un orasel aflat la altitudinea de vreo 1800 de metri, plin de gropi si cu franghii de rufe intinse intre doua blocuri (exagerez, de fapt – intre un bloc si un copac, dar tot nu inteleg cum culeg fetele de masa de acolo). Ei vad in el un capat de lume, eu vad Sinaia sau Cheia de peste 10 ani, cu case de vacanta costand 200 de mii de dolari…

7. Oligarhii lor au mult mai mult gust decat mafiotii nostri. Casele oamenilor cu bani din Erevan sunt frumoase.

8. Noi citim how-to-uri (cartile alea despre cum sa devii milionar/general manager intr-o saptamana), ei citesc Dostoievski.

9. Noi stim engleza, ei stiu ruseste.

10. Noi bem suc natural, ei mananca “curd” (urda) si alte lactate senzationale. Apropo, specialitati: supa de iaurt, soleanka (o ciorba groasa, provenita zice-se din Ucraina, dar de gasit si in Republica Moldova), “kiofte” (niste chestii de carne spongioase), garnitura din arpacas…

11. Noi nu ascultam Akcent, dar ei asculta. Pe bune, am auzit la radio, in sala de mese a hotelului.

12. Noi avem laptopuri, ei au timp.

13. Noi dormim, ei danseaza.

14. Noi radem, ei canta.

15. Noi spunem bancuri cu Radio Erevan, ei nu.

Apropo de bancuri, probabil ca diferenta e ca-n ala cu copiii americani si copiii sovietici, dar pe dos:

Sovieticii: Sac-sac ca noi mancam biscuiti.
Americanii: Sac-sac ca noi mancam ciocolata.
Sovieticii: Sac-sac ca noi avem comunism.
Americanii: Sac-sac ca si noi o sa avem.
Sovieticii: Sac-sac ca si voi o sa mancati biscuiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *