Apropo de ce-ţi poate face Hi5: poveste cu PDL şi Jurnalul naţional

Zilele trecute atingeam în treacăt problema contului de Hi5 ca element de brand personal, pe internet. Tocmai avem un caz concret care ne arată că activitatea susţinută pe această reţea nu e o idee foarte bună, dar să vedem întâi de ce. Hi5 este asociat de obicei cu flirt, distracţie, pierdere de timp, vârstă fragedă, poze nu tocmai protocolare (asta poate fi uneori un eufemism) şi aşa mai departe, deci nu te poziţionează bine într-un mediu profesional. În schimb, se aşază de la sine pe prima pagină de rezultate Google, deci e ceea ce cineva ar putea afla despre tine, dacă te caută într-un context de “om serios”.

Cui i s-a întâmplat asta, zilele trecute? Unei doamne sau domnişoare pe nume Monica Forfotă, propusă de PDL pentru poziţia de membru supleant al Consiliului de Administraţie al TVR. “Jurnalul naţional”, un cotidian cu sentimente notoriu de prietenoase faţă de partidul care l-a susţinut pe Traian Băsescu la prezidenţiale, a căutat-o pe doamna cu pricina şi a găsit… contul de pe Hi5. A ieşit ceva de genul ăsta:

Monica Forfotă pe Hi5

Monica Forfotă pe Hi5

Uitaţi-vă puţin la poză. E ceva în neregulă? Pentru o persoană privată, nu. Dar pentru o persoană publică, imaginea e interpretabilă. Şi interpretată. Spune ea ceva despre (in)competenţa Monicăi Forfotă? Nu, dar e greu să te obiectivezi, dacă priveşti. Pozele de membri ai Consiliului de Administraţie al TVR din ziare arată, de regulă, altfel.

Ca să rezumăm, ecuaţia “expus politic” + “cont pe Hi5” are un potenţial exploziv, dacă un ziar critic la adresa partidului cu pricina află despre cont – şi va afla cu siguranţă, dacă Hi5 e printre puţinele locuri în care persoana în cauză e activă.

Monica Forfotă a fost validată în chip de membru supleant în Consiliul de Administraţie al TVR, dar povestea nu avea cum să-i cadă bine.

E Hi5 un iad de imagine? Da şi nu. N-ar fi niciun motiv pentru care reţeaua să nu fie folosită de entertaineri, în căutare de un target general. Un cântăreţ sau un actor nu trebuie să fie la fel de “serios” ca un politician sau un prezentator de ştiri (ghilimelele vin de la percepţie). Prietenii se fac uşor. Pornind de la o însemnare mai veche de pe Monden.info, am aflat că Marius Moga are vreo 1800 de prieteni, Cosmina Păsărin peste 2000, iar Smiley de la Simplu, 2300 şi ceva. Par a fi conturi autentice, e posibil ca ele să aducă beneficii muzicienilor cu pricina. Am căutat, în reţea pe Google, vedete de-afară cu cont de Hi5, dar n-am găsit. Poate nu m-am priceput eu, scuze de neîndemânare, sunt prea bătrân pentru Hi5. Voi ştiţi să fie?

P.S.: Întreaga poveste explică o nuanţă importantă, care face diferenţa între brand personal şi celebritate. Dacă în România “brand” alăturat unui nume notoriu sau celebru a devenit un soi de compliment, fără o încărcătură prea clară, Arruda sau Tom Peters fac teoria brandului personal raportat la persoane fără profil public, care au nevoie de vizibilitate într-un anumit segment profesional. Monica Forfotă vine “de nicăieri” în sensul notorietăţii, iar Hi5 îi poate modifica radical percepţia. La un nume deja cunoscut, ca al lui Smiley, e doar un atribut în plus.

 1. Călin Cosmaciuc Reply

  Ar mai fi o categorie, care,:) probabil, nu-ti citeste blogul, dar a cazut in “capcana” Hi5. Yair Miron, unul din cei acuzati in cazul Sabyc -“trafic de ovule” (http://www.realitatea.net/video_876617_imagini-cu-profilul-de-hi5-a-lui-yair-miron_567807.html). Povestea s-a intamplat vara trecuta, iar pozele de pe hi5 au dat nu numai ilustratie, dar si profil de personaj. Acum cateva luni contul era inca “in picioare”, acum vad ca a disparut.

  A doua poveste e dintr-o zona si mai “grea”-un clan intreg pe Hi5. E aici povestea: http://www.evz.ro/detalii/stiri/clanul-cordunenilor-pe-hi5–foto-883493.html.

  Cred ca ghinionul dnei Forfota e ca nu a prea existat pe google, cu exceptia hi5. Parca fiica lui Mircea Geoana a aparut pe undeva, tot in urma unui cont hi5.

  In rest, cei care nu lucreaza nici la Guvern, nici la clinica de ovule si nici la vreun clan… nu cred ca e cazul sa-si stearga din contul de hi5 fotografiile din adolescenta. Sau din adolescenta tarzie, daca ne uitam la poza.

  Singura problema e ca din articol n-am aflat nimic despre dna Forfota :). Aici o sa-mi spui ca in cazul asta povestea cu hi5 spune totul despre ea, nu?

 2. Marian Stavaroiu Reply

  Asta inseamna ca peste citiva ani, cind o sa fiu eu presedintele Asociatiei de locatari, o sa-mi scoata cineva la iveala profilul de pe neogen ??? Nasol momentu`.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Călin: Nu, povestea cu hi5 nu spune mai nimic despre respectiva doamnă. Totuşi, aşa se face presa…

  Marian: Depinde ce concurenţă o să fie la Asociaţia de locatari…

 4. avemblog.net Reply

  Apropo de ce-ţi poate face Hi5: poveste cu PDL şi Jurnalul naţional « Comanescu.ro…

  Cand copilariile de pe Hi5 se razbuna sau care este imaginea “privata” a unei persoane .. publice….

Post your thoughts