Antonescu. Dar Voiculescu?

Antonescu se alege cu o imagine şifonată de pe urma alianţei cu Voiculescu, au spus deja comentatorii politici. Ce se va întâmpla însă cu Dan Voiculescu?

Deşi a câştigat cu Antena 3, de câtăva vreme, prime-time-ul de la Realitatea TV, fondatorul Partidului Conservator şi al Intact Media Group a fost mai scutit de critici decât celălalt mogul foarte implicat în jocurile politice ale ultimilor ani, Sorin Ovidiu Vîntu. Oare de ce? Posibil, pentru că, de câţiva ani, Voiculescu dă dovadă de cel puţin o aparentă consecvenţă. Cea mai contondentă politic zonă a Intact Media Group, Antena 3, este măcar constantă în ultimii ani din punctul de vedere al tendenţiozităţii. Iar retorica postului include un început de asumare a poziţiilor, care aduce oarecum cu susţinerea-pe-faţă pe care canale media din ţările civilizate o acordă unor candidaţi şi formaţiuni.

Prin asocierea cu PNL, Voiculescu o coteşte însă din nou. Cum proaspăt anunţata Alianţă de Centru-Dreapta nu are elemente de doctrină şi strategie convingătoare, nu ne rămâne decât să ne gândim că Adriana Săftoiu, ea însăşi liberală, a acreditat/confirmat deja public ideea că PNL doreşte de la Dan Voiculescu susţinerea propagandistică a Intact.

Prin această repoziţionare, Dan Voiculescu pare deci, din nou, expus. Antonescu, un personaj cu o imagine mult mai bună în ciuda scăderilor şi inconsecvenţelor, a funcţionat până acum ca paratrăsnet al nemulţumirilor. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa.

E clar că Voiculescu vrea destul de tare în Parlament în 2012, dacă s-a decis să rişte, prima oară de ani de zile. Dar, faţă cu un personaj atât de frustrant-imprevizibil, poate e mai cuminte să afirmăm doar că Alianţa de Centru-Dreapta creşte valoarea de piaţă a Antenei 3. Vorbim desigur de piaţa politică. Şi, poate, Crin Antonescu, care a încercat să fie iezuit într-n fel cam naiv, la asta ar trebui să se gândească: când şi pentru ce îl va părăsi Voiculescu?

Articol scris pentru ediţia de tipar a “României libere” de marţi, 12 ianuarie

 1. Mircea Scărlătescu Reply

  Daca ma intrebi pe mine eu cred ca Antonescu pierde mult mai putin in imagine decat ni se pare.

  PNL nu poate sa sara de 20% in sondaje, societatea romana nu inghite mai mult liberalism. Suntem bine educati sa fim de stanga.
  Plus ca platformele si ideologiile la noi conteaza cat negru sub unghie.

  Antonescu a castigat o platforma media importanta, “antenele” iar noi cei ce facem analize peste analize despre “nuante” si “imagine publica”, eventual pe bloguri, nu vom merge la vot in 2012 (vezi participarea tinerilor si intelectualilor la ultimele alegeri)

  Asadar miscarea PNL-ului pare cel putin inspirata 🙂

 2. Iulian Comanescu Reply

  Eu cred că încape mai mult liberalism în România. Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea ca lui Antonescu să-i iasă calculul respectiv. Mie unuia electoratul PNL mi se pare alergic la colaborări cu fosta Securitate şi tot restul, dar cine ştie?

Post your thoughts