Antenele se vând – foc mocnit

Până la urmă, zvonurile de acum câteva zile despre vânzarea Antenelor s-au dovedit nu un foc de paie, ci mocnit spre foarte mocnit. Petrişor Obae face azi în EVZ o recapitulare a situaţiei după ştirea mea corectă. Punând cap la cap ce a aflat el cu ce am aflat eu, reiese că:

– nu se vinde nimic acum. Orizontul de aşteptare care mi-a fost mie dat e “după prezidenţialele din 2009”.
– vânzarea ar putea avea loc în tranşe, cum s-a întâmplat în cazul Pro TV.
– RTL e cel mai activ candidat. Întâlniri: câteva, la nivel de vicepreşedinte de dezvoltare (la ei, la RTL).
– iniţiativa vine mai curând de la Permira şi RTL, decât de la grupul Voiculescu, ceea ce contrazice ideea că grupul Voiculescu ar avea nevoie de bani pentru investiţii masive în media, în următoarele luni sau doi ani.
– valoarea de 5-600 de milioane a grupului Voiculescu e oarecum arbitrara. Ea e dată în funcţie de valoarea de piaţă a grupului Mediapro, care e considerată de un miliard. Ştiu că am menţionat şi eu suma asta, dar între timp cineva mi-a făcut o corecţie: miliardul Pro reiese din tranzacţii între acţionari (Adrian Sârbu şi CME), care pot fi arbitrare, în funcţie de ce vor cei doi parteneri. Ca dovadă preţul aproape dublu pe care l-a obţinut Adrian Sârbu atunci când a vândut de la 10 la 5% faţă de cel obţinut pe tranzacţia de la 15% la 10%, cu toate creşterile care au avut loc în Mediapro.
– principalul factor de temporizare în negocieri e chiar Dan Voiculescu, în timp ce tratativele au fost duse de Camelia Voiculescu şi alţi manageri din grup.

Oricum, grupul Voiculescu e “copt” pentru o tranzacţie. E cel mai mare independent/autohton de pe piaţă. Vîntu şi Patriciu sunt într-un stadiu incipient, iar ceilalţi doi “mari” sunt Ringier – în esenţă elveţian – şi Mediapro – 95% CME, american, la televiziuni şi creşte la print şi radiouri. La următorul ordin de mărime, găseşti doar grupuri străine (Edipresse, Sanoma, Burda la reviste, Lagardere şi SBS pe radio şi radio-TV etc.). Interesul unui cumpărător de dimensiunile RTL-Bertelsmann sau Permira este controlul managerial, ceea ce înseamna peste 50 de procente. Un fond de investiţii s-ar consola mai curând cu ideea tranşelor de câteva procente sau a participării minoritare, care îi asigură oricum profit. Nu e clar ce ar putea dori grupul Voiculescu de la o atare tranzacţie, atâta timp cât nu au nevoie de lichidităţi.

P.S.: Ştiu, Dan Voiculescu a anunţat că s-a săturat şi vrea să se retragă. Însă omul nostru s-a oferit şi ca ostatic, în trecut. La fel, tot zumzetul ăsta despre vânzarea grupului Voiculescu îl aliniază pe acesta la lumea bună a presei, în condiţiile în care ştim bine că există un cor de voci exasperate de jocurile politice pe care fostul securist le face cu instituţiile lui de media.

 1. pymm Reply

  de data asta, “retragerea” ar putea sa fie reala, chiar daca ea nu va insemna ceea ce intelegem noi indeobste prin retragere. toate partidele simt nevoia sa intreprinda ceva foarte vizibil in buza celor doi ani electorali; iar asta-i singura miscare pe care PC-ul o mai poate face. antenele vor ramane insa principalul atu politic al lui felix: doar nu-si inchipuie nimeni ca omul se retrage din fruntea partidului si pleaca acasa, sa-si creasca nepotii si sa-si scrie memoriile. banii si rentabilitatea trustului sau sunt o cu totul alta discutie. pentru ca in discutia despre politica, prestatia lui voiculescu imi aminteste de observatia unui personaj de-al lui cehov, care-si dadea cu parerea despre talentul unei curvistine de provincie – ceva in genul asta: “o vedeti pe tipa aia de acolo, pe care o curteaza toata lumea iar ei ii place sa se spuna despre ea ca e cantareata? stiti care e atu-ul ei? are o voce oribila, dar o stapeneste la perfectie”.

 2. calin Reply

  De fapt , e o mare lupta ce se da pt suprematia in Europa..RTL( Bertelsmann) si Prosieben sat1( Permira)..fiecare incearca sa cumpere cat mai mult ..si cu o cota de piata cat mai mare
  RTL vrea sa-si consolideze locul 1..Prosiebenul vrea cu orice pret sa-i intreaca
  Eu sper ca Antena 1 sa-i aleaga pe cei mai buni.. pe profesionisti

 3. Iulian Comanescu Reply

  Calin: da, e interesant ce spui. Să nu uităm însă că şi Antenna din Grecia a avut nişte întâlniri, după ce spune Petrişor în EVZ şi a zis şi Bogan Tiberiu Iacob în Can-Can.

Post your thoughts