Antenele se vând – foc mocnit

Până la urmă, zvonurile de acum câteva zile despre vânzarea Antenelor s-au dovedit nu un foc de paie, ci mocnit spre foarte mocnit. Petrișor Obae face azi în EVZ o recapitulare a situației după știrea mea corectă. Punând cap la cap ce a aflat el cu ce am aflat eu, reiese că:

– nu se vinde nimic acum. Orizontul de așteptare care mi-a fost mie dat e “după prezidențialele din 2009”.
– vânzarea ar putea avea loc în tranșe, cum s-a întâmplat în cazul Pro TV.
– RTL e cel mai activ candidat. Întâlniri: câteva, la nivel de vicepreședinte de dezvoltare (la ei, la RTL).
– inițiativa vine mai curând de la Permira și RTL, decât de la grupul Voiculescu, ceea ce contrazice ideea că grupul Voiculescu ar avea nevoie de bani pentru investiții masive în media, în următoarele luni sau doi ani.
– valoarea de 5-600 de milioane a grupului Voiculescu e oarecum arbitrara. Ea e dată în funcție de valoarea de piață a grupului Mediapro, care e considerată de un miliard. Știu că am menționat și eu suma asta, dar între timp cineva mi-a făcut o corecție: miliardul Pro reiese din tranzacții între acționari (Adrian Sârbu și CME), care pot fi arbitrare, în funcție de ce vor cei doi parteneri. Ca dovadă prețul aproape dublu pe care l-a obținut Adrian Sârbu atunci când a vândut de la 10 la 5% față de cel obținut pe tranzacția de la 15% la 10%, cu toate creșterile care au avut loc în Mediapro.
– principalul factor de temporizare în negocieri e chiar Dan Voiculescu, în timp ce tratativele au fost duse de Camelia Voiculescu și alți manageri din grup.

Oricum, grupul Voiculescu e “copt” pentru o tranzacție. E cel mai mare independent/autohton de pe piață. Vîntu și Patriciu sunt într-un stadiu incipient, iar ceilalți doi “mari” sunt Ringier – în esență elvețian – și Mediapro – 95% CME, american, la televiziuni și crește la print și radiouri. La următorul ordin de mărime, găsești doar grupuri străine (Edipresse, Sanoma, Burda la reviste, Lagardere și SBS pe radio și radio-TV etc.). Interesul unui cumpărător de dimensiunile RTL-Bertelsmann sau Permira este controlul managerial, ceea ce înseamna peste 50 de procente. Un fond de investiții s-ar consola mai curând cu ideea tranșelor de câteva procente sau a participării minoritare, care îi asigură oricum profit. Nu e clar ce ar putea dori grupul Voiculescu de la o atare tranzacție, atâta timp cât nu au nevoie de lichidități.

P.S.: Știu, Dan Voiculescu a anunțat că s-a săturat și vrea să se retragă. Însă omul nostru s-a oferit și ca ostatic, în trecut. La fel, tot zumzetul ăsta despre vânzarea grupului Voiculescu îl aliniază pe acesta la lumea bună a presei, în condițiile în care știm bine că există un cor de voci exasperate de jocurile politice pe care fostul securist le face cu instituțiile lui de media.

3 thoughts on “Antenele se vând – foc mocnit”

  1. de data asta, “retragerea” ar putea sa fie reala, chiar daca ea nu va insemna ceea ce intelegem noi indeobste prin retragere. toate partidele simt nevoia sa intreprinda ceva foarte vizibil in buza celor doi ani electorali; iar asta-i singura miscare pe care PC-ul o mai poate face. antenele vor ramane insa principalul atu politic al lui felix: doar nu-si inchipuie nimeni ca omul se retrage din fruntea partidului si pleaca acasa, sa-si creasca nepotii si sa-si scrie memoriile. banii si rentabilitatea trustului sau sunt o cu totul alta discutie. pentru ca in discutia despre politica, prestatia lui voiculescu imi aminteste de observatia unui personaj de-al lui cehov, care-si dadea cu parerea despre talentul unei curvistine de provincie – ceva in genul asta: “o vedeti pe tipa aia de acolo, pe care o curteaza toata lumea iar ei ii place sa se spuna despre ea ca e cantareata? stiti care e atu-ul ei? are o voce oribila, dar o stapeneste la perfectie”.

  2. De fapt , e o mare lupta ce se da pt suprematia in Europa..RTL( Bertelsmann) si Prosieben sat1( Permira)..fiecare incearca sa cumpere cat mai mult ..si cu o cota de piata cat mai mare
    RTL vrea sa-si consolideze locul 1..Prosiebenul vrea cu orice pret sa-i intreaca
    Eu sper ca Antena 1 sa-i aleaga pe cei mai buni.. pe profesionisti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *