Andrei Iucinu a câştigat dreptul la 30 la sută din Adevărul. Ce deţine el?

Andrei Iucinu, fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu, a primit săptămâna trecută acasă decizia judecătorească prin care i se conferă dreptul la 30 la sută din moştenirea lui Dumitru Tinu, deci şi – sau mai ales – ziarul “Adevărul”, zice “Money Express” (vezi articol la vale). Asta înseamnă că are dreptul la 30 la sută din ceea ce a primit Anna-Maria Tinu, fiica legitimă a jurnalistului dispărut într-un accident de maşină prin 2001-2002. Societatea comercială este Adevărul SA, rezultată din privatizarea fostei “Scânteia” printr-o hotărâre de guvern Petre Roman.

În 2006, 60% din ziar a trecut la Dinu Patriciu, patronul din prezent, care se trezeşte astfel implicat în litigiul succesoral de mai sus. Interesant e faptul că în ziua de azi activitatea “Adevărul” se derulează nu doar pe Adevărul SA, ci şi pe Adevărul Holding SRL. Prima societate nu are date la Ministerul Finanţelor pe 2007, dar pe 2006 a realizat o cifră de afaceri de 12.879.575 RON, în timp ce cea de-a doua figurează în 2007 cu 21.843.911 RON, după ce a fost înregistrată în iunie a aceluiaşi an (deci venituri doar pe vreo şase luni).

Numărul de angajaţi cu care figurează cele două societăţi este de 95 la Adevărul SA, 2006, şi 155 la Adevărul Holding SRL, 2007. Întrebarea care se pune este ce mai reprezintă în 2009 Adevărul SA, din care probabil că deţine drepturi Andrei Iucinu, prin raport cu ziarul omonim. Desigur că decizia instanţei se poate referi pur şi simplu la banii obţinuţi de Anna-Maria Tinu, asta dacă rămâne definitivă. Pentru a răspunde la aceste întrebări e desigur nevoie de mai multe date.

Articolul din “Money Express”:
MEDIA / TRANZACŢIE

Adevărul gol-goluţ

Adevărul despre Adevărul este că adevăratul Adevărul nu mai este la Adevărul. Să descâlcim.

Larisa Ghiţulescu

Andrei Iucinu stă pe fotoliul din cafeneaua de lângă Piaţa Universităţii, uşor aplecat deasupra mesei. |i place să îi vină soarele în ochi în timp ce vorbeşte. Fiul nelegitim al defunctului jurnalist Dumitru Tinu, fost acţionar majoritar al Adevărului SA, pare că îşi ştie pe dinafară lecţia. După şase ani de procese cu sora sa, Ana-Maria Tinu – în urma cărora i s-a recunocut filiaţia faţă de Tinu, respectiv a obţinut anularea certificatului de moştenitor în care nu fusese inclus – Tinu Jr. este conştient că o ia de la capăt într-o luptă care pare să nu se termine niciodată. Este vorba despre lupta pentru moştenirea tatălui său, în care miza principală e un pachet de acţiuni în Adevărul SA, companie intrată între timp în proprietatea Rompetrol Holding, condusă de Dinu Patriciu.

IAR SI IAR. Au trecut circa două luni de când Andrei Iucinu, în vârstă de 24 de ani, a câştigat o primă bătălie în această luptă (la sfârşitul anului trecut, justiţia i-a recunoscut statutul de moştenitor al lui Dumitru Tinu, de unde derivă dreptul acestuia asupra unei părţi din masa succesorală). La vremea respectivă, MONEY EXPRESS scria că o victorie a lui Andrei Iucinu, fie ea şi provizorie, reaprinde dezbaterea în jurul vânzării Adevărul SA (tranzacţia a avut loc în vara lui 2006, când Ana-Maria Tinu a vândut un pachet de 60% către ”Dinu Patriciu şi un grup de investitori”, după cum suna o declaraţie de-a acesteia de atunci).

Concret, certificatul de moştenitor îi dă dreptul lui Tinu Jr. să ceară fie nulitatea absolută a întregului act de vânzare, fie nulitatea parţială, raportat la cota sa de moştenire (30%). Intrarea lui Iucinu în posesia acestui pachet de acţiuni poate fi soluţionată pe două căi: în justiţie sau amiabil. ”Din experienţa avută în relaţia cu sora mea, problema succesorală va fi rezolvată în proporţie de 99% tot pe cale judecătorească, nu amiabil”, declara fiul lui Tinu la scurt timp după victoria obţinută în noiembrie trecut.

După două luni de la acel moment, el îşi susţine ipoteza. Sora sa (care a refuzat de-a lungul timpului să facă orice fel de declaraţii) nu a dat între timp semne că ar fi dispusă să se aşeze la masa negocierilor cu fratele său. Săptămâna trecută, când Iucinu a primit acasă hotărârea sentinţei din noiembrie, era convins că Ana-Maria Tinu o va ataca.

 1. dorel Reply

  Sunt convins ca , fara sa tinem cont de tergiversarile judiciare care la noi dureaza de regula foarte mult, Patriciu a avut grija sa lase Adevarul SA
  “pe zero ” si sa-si treaca toata activitatea media pe Adevarul Holding…
  asa a facut si cu “Averea” pe care -dupa ce a cumparat-o- a mutat-o de pe Media Promovalores tot pe Adevarul Holding…
  Deci Andrei Iucinu n-o sa obtina nimic de la Patriciu ….adica de la Adevarul Holding

 2. imposibilu Reply

  Iulian: decat sa ne spui cifra de afaceri, mai bine zi-ne profitul ala cu minus, ca sa inmultim cu 30% si sa aflam cu cati bani tre’ sa vina Iucinu de acasa intr-un an de zile, daca vrea 30% din Adevarul, restituite in natura 🙂

Post your thoughts