Andrei Iucinu a câștigat dreptul la 30 la sută din Adevărul. Ce deține el?

Andrei Iucinu, fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu, a primit săptămâna trecută acasă decizia judecătorească prin care i se conferă dreptul la 30 la sută din moștenirea lui Dumitru Tinu, deci și – sau mai ales – ziarul “Adevărul”, zice “Money Express” (vezi articol la vale). Asta înseamnă că are dreptul la 30 la sută din ceea ce a primit Anna-Maria Tinu, fiica legitimă a jurnalistului dispărut într-un accident de mașină prin 2001-2002. Societatea comercială este Adevărul SA, rezultată din privatizarea fostei “Scânteia” printr-o hotărâre de guvern Petre Roman.

În 2006, 60% din ziar a trecut la Dinu Patriciu, patronul din prezent, care se trezește astfel implicat în litigiul succesoral de mai sus. Interesant e faptul că în ziua de azi activitatea “Adevărul” se derulează nu doar pe Adevărul SA, ci și pe Adevărul Holding SRL. Prima societate nu are date la Ministerul Finanțelor pe 2007, dar pe 2006 a realizat o cifră de afaceri de 12.879.575 RON, în timp ce cea de-a doua figurează în 2007 cu 21.843.911 RON, după ce a fost înregistrată în iunie a aceluiași an (deci venituri doar pe vreo șase luni).

Numărul de angajați cu care figurează cele două societăți este de 95 la Adevărul SA, 2006, și 155 la Adevărul Holding SRL, 2007. Întrebarea care se pune este ce mai reprezintă în 2009 Adevărul SA, din care probabil că deține drepturi Andrei Iucinu, prin raport cu ziarul omonim. Desigur că decizia instanței se poate referi pur și simplu la banii obținuți de Anna-Maria Tinu, asta dacă rămâne definitivă. Pentru a răspunde la aceste întrebări e desigur nevoie de mai multe date.

Articolul din “Money Express”:
MEDIA / TRANZACȚIE

Adevărul gol-goluț

Adevărul despre Adevărul este că adevăratul Adevărul nu mai este la Adevărul. Să descâlcim.

Larisa Ghițulescu

Andrei Iucinu stă pe fotoliul din cafeneaua de lângă Piața Universității, ușor aplecat deasupra mesei. |i place să îi vină soarele în ochi în timp ce vorbește. Fiul nelegitim al defunctului jurnalist Dumitru Tinu, fost acționar majoritar al Adevărului SA, pare că își știe pe dinafară lecția. După șase ani de procese cu sora sa, Ana-Maria Tinu – în urma cărora i s-a recunocut filiația față de Tinu, respectiv a obținut anularea certificatului de moștenitor în care nu fusese inclus – Tinu Jr. este conștient că o ia de la capăt într-o luptă care pare să nu se termine niciodată. Este vorba despre lupta pentru moștenirea tatălui său, în care miza principală e un pachet de acțiuni în Adevărul SA, companie intrată între timp în proprietatea Rompetrol Holding, condusă de Dinu Patriciu.

IAR SI IAR. Au trecut circa două luni de când Andrei Iucinu, în vârstă de 24 de ani, a câștigat o primă bătălie în această luptă (la sfârșitul anului trecut, justiția i-a recunoscut statutul de moștenitor al lui Dumitru Tinu, de unde derivă dreptul acestuia asupra unei părți din masa succesorală). La vremea respectivă, MONEY EXPRESS scria că o victorie a lui Andrei Iucinu, fie ea și provizorie, reaprinde dezbaterea în jurul vânzării Adevărul SA (tranzacția a avut loc în vara lui 2006, când Ana-Maria Tinu a vândut un pachet de 60% către ”Dinu Patriciu și un grup de investitori”, după cum suna o declarație de-a acesteia de atunci).

Concret, certificatul de moștenitor îi dă dreptul lui Tinu Jr. să ceară fie nulitatea absolută a întregului act de vânzare, fie nulitatea parțială, raportat la cota sa de moștenire (30%). Intrarea lui Iucinu în posesia acestui pachet de acțiuni poate fi soluționată pe două căi: în justiție sau amiabil. ”Din experiența avută în relația cu sora mea, problema succesorală va fi rezolvată în proporție de 99% tot pe cale judecătorească, nu amiabil”, declara fiul lui Tinu la scurt timp după victoria obținută în noiembrie trecut.

După două luni de la acel moment, el își susține ipoteza. Sora sa (care a refuzat de-a lungul timpului să facă orice fel de declarații) nu a dat între timp semne că ar fi dispusă să se așeze la masa negocierilor cu fratele său. Săptămâna trecută, când Iucinu a primit acasă hotărârea sentinței din noiembrie, era convins că Ana-Maria Tinu o va ataca.

4 thoughts on “Andrei Iucinu a câștigat dreptul la 30 la sută din Adevărul. Ce deține el?”

  1. Sunt convins ca , fara sa tinem cont de tergiversarile judiciare care la noi dureaza de regula foarte mult, Patriciu a avut grija sa lase Adevarul SA
    “pe zero ” si sa-si treaca toata activitatea media pe Adevarul Holding…
    asa a facut si cu “Averea” pe care -dupa ce a cumparat-o- a mutat-o de pe Media Promovalores tot pe Adevarul Holding…
    Deci Andrei Iucinu n-o sa obtina nimic de la Patriciu ….adica de la Adevarul Holding

  2. Iulian: decat sa ne spui cifra de afaceri, mai bine zi-ne profitul ala cu minus, ca sa inmultim cu 30% si sa aflam cu cati bani tre’ sa vina Iucinu de acasa intr-un an de zile, daca vrea 30% din Adevarul, restituite in natura 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.