Amatorii de net îşi petrec mai mult timp cu contentul şi mai puţin comunicând

Un studiu al Online Publishers Association (OPA) arată că surferii de web din State îşi rezervă aproape o jumătate din timpul petrecut pe net consumând conţinut, cu 37% mai mult decât în urmă cu patru ani, dar stau mai puţin pe e-mail sau chaturi. În cifre:

Conţinut: 47% în 2007 faţă de 34% în 2003
Căutare: 5% faţă de 3%
Cumpărături: 15% faţă de 16%
Comunicare: 33% faţă de 46%.

Pam Horan, preşedinte OPA, consideră că modificările au ca motiv trecerea on-line a conţinutului off-line. În studiu se vorbeşte despre adoptarea tot mai extinsă a web-ului şi conţinuturile video on-line, care sunt tot mai accesibile.

Nu am găsit descrieri ale tipului de “comunicare” ce are loc între utilizatorii de internet, dar pare verosimil că o mare parte din aceasta era şi este casual, mai pe româneşte – trăncăneală şi frecare de mentă. Interesant e că volumul scade în ciuda apariţiei marilor reţele sociale, ca MySpace, Hi5 sau din ce în ce mai importantul Facebook. Îmi vine în minte ce spunea Gabor Cseh de la Socializează/iWIW – anume, că membrii iWIW îşi petrec cel mai mult timp în reţea citind profilele altora, deşi ar fi putut folosi forumul sau panoul de mesaje. Asta intră, probabil, tot la conţinut.

Sursa (înregistrare gratuită).

  1. Florin Reply

    Povestea cu cititul profilurilor altora e foarte reala; unii percep asta ca un fel de “stalking”. Recent am gasit si povestea aia cu parintii care citesc profilurile viitorilor colegi de camin ai junilor viitori studenti, reactioneaza negativ la exagerarile teribiliste sau la diferentele inevitabile si fac cerere sa le mute odrasla cu altcineva.
    Pe de alta parte e mai bogat in continut, desi oarecum scade din interactivitate. Delimitarea e destul de fina aici, eu pot sa conversez cu tine, insa pana in clipa in care, in urma lecturii postului dau de pe blog, nu ma “atinge” ceva, pana atunci nu comunicam, iar continutul ala ma face sa-ti raspund sau nu.
    Stiu, poate suna rizibil, insa e oricum mai bun uneori decat banalul “Hi, how are you?” “I’m fine, thank you. How about you?” samd. Dar si de-astea sunt de gasit relativ destule pe net.

  2. bradutz Reply

    sunt curios care ar fi rezultatele unui astfel de studiu in romania. as pune pariu ca procentele sunt diferite – in defavoarea consumului de continut..

Post your thoughts