Actorul e gol

Ce l-a determinat pe Claudiu Bleonț, actorul care a strălucit acum 20-30 de ani în roluri de adolescenți și tineri cu angoasă metafizică, să-și dea pantalonii jos la o conferință de presă, zilele trecute? Și ce efecte ar putea avea gestul asupra carierei actorului?

După incident, Bleonț a dat un interviu în “Libertatea”, unde vorbea despre trăirile aparte pe care i le-au provocat repetițiile la “Căutându-l pe Shakespeare în Richard al III-lea”, care trăiri i-au inspirat gestul. Nu e clar ce-a avut Richard-ul lui Bleonț cu goliciunea, dar e și un adevăr mai greu de sesizat aici: ca în “Discursul regelui”, actorii și vedetele TV, inclusiv autohtone, “fac ca leuțul” și altele asemenea în ședințele de pregătire. Dar numai Bleonț, după Jim Morrison, a dus un gest din această categorie în spațiul public.

Iar gestul nu se potrivește cu rolurile. La începutul anilor ’80, actorul provoca o impresie durabilă cu puștiul elfic din “Concursul” lui Pița. După un “Pas în doi” mai terestru, dar succes de casă (atâta cât se putea în întunecatul 1985 românesc), actorul a creat un camilpetrescian Căpitan Dumitriu în “O vară de neuitat”.

La vremea “Verii de neuitat”, actorul avea 35 de ani. Acum are 51. Ce s-a întâmplat între timp?

Claudiu Bleonț are la activ o carieră în teatru și filme în care joacă cu Steven Seagal, precum “Born to Raise Hell”. A trecut și prin ratatul, dar eliadescul “Tinerețe fără tinerețe” al lui Coppola și, pe la începutul deceniului, a bifat două filme mari cu vampiri. Sună ca o abdicare? Așa cum e, cariera lui Bleonț e atâta cât a putut face un actor din generația lui în România.

Dacă nu și-ar fi dat pantalonii jos, astăzi n-am vorbi despre el. Pe Google, unde nu-l prea căuta nimeni, volumul de interogări l-a depășit de cinci ori pe cel al Biancăi Drăgușanu, în zilele de după incidentul de la Arad.

”]

Probabil că gestul bizar îl va costa pe Bleonț destul de puțin din punctul de vedere al carierei, într-un teatru ale cărui culise au văzut ele destule. Iar agențiile de casting conectate cu Hollywood-ul angajează după portofoliu, pe care Bleonț îl are. Rămâne doar, posibil, rușinea.

Dar noi, cei interesați de alte părți din Bleonț, vom prefera să vedem gestul lui ca pe unul de exasperare, care spune: actorul (și nu regele, Richard) e gol. Poate i-ar trebui niște haine. Adică un rol.

Articol scris pentru ediția de tipar de marți, 2 martie, a ziarului “România liberă”

2 thoughts on “Actorul e gol”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *