A apărut OpenOffice 2.3

E alternativa open source la MS Office și a ajuns la 2.3. Office Writer, echivalentul Word, e foarte aproape de MS Word, în timp ce Calc, echivalentul Excel, nu este încă la fel de bine pus la punct ca acesta din urmă. Linkuri de download: Windows, Linux, Mac OSX.

În principiu, dacă nu sunteți utilizatori experți de MSOffice, nu are rost să dați bani pe acesta. OpenOffice e open source, adică, simplist vorbind, costă zero lei, zero bani. Majoritatea lucrurilor care se fac cu acesta se pot face și cu OpenOffice. O comparație amănunțită între cele două suite puteți găsi aici. Mie, unuia, mi se pare că OpenOffice se lansează mai lent și simt lipsa comenzii “split window” din Word. Însă OpenOffice devine din ce în ce mai rapid, motiv pentru care ați putea încerca versiunea 2.3.

Utilizatorii mai vechi pot găsi release notes pentru OpenOffice 2.3 aici.

Google a inclus recent în al său Google Pack Star Office, fratele distribuit până acum pe bani al OpenOffice.

10 thoughts on “A apărut OpenOffice 2.3”

 1. Open source NU este echivalent cu gratuit !
  Un software open source poate avea un pret dat de costurile de distributie. Poti avea supriza ca o distributie de Linux pe care o achizitionezi dintr-un magazin (nu ma refer la cele online) sa fie cu un pret de 80 / 90 EUR.

  Ca sa nu mai vorbesc de OO care lumd se putea gasi la vanzare in magazinele Media Galaxy … pe bani.

 2. Www: cum spuneam, am descris problema simplist. Caracteristica principală a open source e, altfel, faptul că fișierele-sursă ale programului sunt disponibile pentru toată lumea și că le poți modifica (adică poți modifica și programul compilat), cu condiția să le faci publice mai departe.

 3. Instalat OO 2.3. Primele impresii:
  – parca a durat ceva mai mult instalarea;
  – nu am observat vreo diferenta notabila la lansarea Writer-ului;
  – o imbunatatire clara a editarii de texte cu “Bullets&Numbering”.
  – o imbunatarire clara a graficelor din Calculator, dar inca este departe de Excel…

 4. dupe cun ziceam si mae deunazi (ntrun comentariu ce no mae aparut pana la urma, din cate vaz), referitor la odiseea Open Office, IBM o lansat ieri Lotus Symphony care’i cheara o suita de aplicatzii de bireaucs bazata pe Open Office. Care suita este oferita GRATIS.

  http://symphony.lotus.com

  I.B.M.’s engineers have been working with OpenOffice technology for some time. But last week, I.B.M. declared that it was formally joining the open-source group, had dedicated 35 full-time programmers to the project and would contribute code to the initiative.

  ——————-

  @WWW: domnul meu, software-ul open source (licentiat ca atare) NU are costuri asociate. Mneavoastra ncurcatzi cu ndemanare lucrurile: distributzia de software cu o distributzie Linux, gratis cu banii aruncati pe sidiuri in Media Galacsy.
  1. Costuri de distributie au toate software-urile din lumea asta care is distribuite pe suport fizic.
  2. O distributie Linux nu vine numai cu sistemul de operare (de aia se si numeste distributie)
  3. Filozofia n lumea open este aceea ca softuarele trebue sa fie liber, free, gratis eara costurile sa fie transferate pe partea de suport si servicii asociate (de ecsemplu, programarea unor module persuonalizate).
  4. N’am avut onouarea dea perde vremea prin MediaGalacsy dara e posibil ca tinerii de acuolo sa vanda Star Office (ceeace i un pique alceva).

  ———–

  Domnu’ Comanescu, primitz cu comentariul sao nu? Ca sa shtie si noi sa nu ne mae chinuiam sa vinim sa le scrim numa ca s’avetz ce shterge. Multzamim de raspuns.

 5. Opiario: precum se vede, am validat. Toate problemele tale cu faptul că scriu despre Open Office și nu scriu despre mișcările altora erau pe lângă. Blogul ăsta nu își propune să fie un site exhaustiv de știri IT, atinge doar tangențial problema. Gândește-te că aici intră ziariști fără o excepțională pregătire IT, iar pentru ei, OpenOffice e un pont, fiindcă pot scrie exact ca în MSOffice, dar rămâne cu câteva sute de euro mai bogați. Unii nu știu asta, iar eu am folosit pretextul versiunii noi – care, într-adevăr, nu e o mare schimbare – ca să pomenesc.

  Acestea fiind zise, bine ai venit în ciorba noastră și spune-mi și mie de ce scrii în limba asta bizară. E greu de înțeles.

 6. deci, bine van gasit.

  Am ntzeles ca blogul aista nu’i despre stiri IT insa astai sectorul de comentari ale cetitorilor mneavoastra. Care cetitori pot atinge sh’alte subecte legate de un post, tot tangential, tot ca un pont. Pen ca ma gandesc ca ntre ziarishtii cu pricina – carele, fie vorba ntre noi, nu’s singurii cetitori – is unii cear aprecia shi alte ponturi. Ma rogue, cam asta’i logica din spate cat despre brobleme, nu’i niceo problema.

  Par ecsample, Lotus Symphony (software clasic) sao Google Apps (aplicatzie web) pot fi destul de imteresante pentru o implementare la nivel de grup media (caz n care ecuonomiile crez car fi semnificative, nu duoara cateva sute de eoro).

  ———–

  Referituor la granatica asta “bizara”, lucrele s sinple n esentza: n mare masura i duoara o unealta de seleptzie.

 7. openoffice, alternativa gratuita la ms office, dar sa precizam cateva lucruri care pot fi verificate destul de usor:

  – openoffice mananca muuuulta memorie chiar si fata de ms office
  – openoffice nu are chiar toate “features” necesare
  – openoffice are predilectie spre crash-uri pe sistemul windows..

  la mijloc, ca solutie destul de ieftina e Ashampoo Office cu Planmaker (excel) si TextMaker (word) la un pret foarte mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *