Berlusconizarea României și berlusconizarea lui Berlusconi

Chiar dacă Berlusconi a demisionat din funcția de prim-ministru, moștenirea lui politică e cât se poate de actuală. Este vorba de controlul pe care îl exercită asupra mass media un singur personaj, de felul lui mogul, care a generat și un concept mediologic, berlusconizarea. Cuvântul a fost folosit și în România, raportat la marii proprietari de media autohtoni, așa-numiții moguli. Însă între berlusconizarea românească și berlusconizarea lui Berlusconi există o serie de diferențe care merită amintite.

Silvio Berlusconi - Caricature

Caricatură de DonkeyHotey via Flickr

Continue reading

Vedete românești anti-Iran și pro-Bahá’i

Printre personalitățile din România circulă o petiție referitoare la persecuții la care autoritățile iraniene i-ar supune pe membrii comunității Bahá’i din această țară. Interesant e faptul că petiția a prins viteză. Pe lista semnatarilor se află, după unul dintre semnatari, nume foarte cunoscute, printre alții:

Wargha Enayati (chairman “Regina Maria”), Sergiu Anghel (coregraf), Radu Gabrea (regizor), Daniel Apostol (Money Channel), Emil Hurezeanu (jurnalist), Maia Morgenstern (actriță), Valeriu Stoica (jurist), Dan Pascariu (bancher), Andreea Berecleanu (prezentator de știri), Andrei Zaharescu (prezentator de știri), Oana Stancu (realizator TV), Victor Ciutacu (redactor-șef Jurnalul, realizator TV), Melania Medeleanu (realizator TV), Magda Cârneci (scriitoare).

Fiindcă nu am timp de fact checking și de situația din Iran, postez toate astea ca pe un posibil subiect pentru colegi. Apelul către guvernul iranian: Continue reading

Esca și -Easca

“PRO TV magazin” spune că Mihaela Rădulescu se întoarce pe Antena 1 cu un format numit “Între prieteni”. Dar, într-un sens, prezentatoarea nici n-a fost plecată. Sau cel puțin nu din paginile presei ușurele din România. Cum face ea asta și de ce îi servește în carieră?

Una din ultimele cascadorii verbale ale Mihaelei Rădulescu e tot despre Andreea Marin, care, a spus Mihaela într-o emisiune de pe Antena 2, îi imită stilul vestimentar. Dar, oricâte astfel de bezele și-ar trimite cele două prin presă, Mihaela nu e neapărat rivala Zânei. Ci, mai degrabă, a unei alte Andree. Continue reading

The Industry nr. 3: trendurile din publicitatea românească

The industry, coperta de la nr. 3

The industry, coperta de la nr. 3

Cam așa arată numărul 3 din The Industry. Cum faceți rost de el? Fie îl primiți în plic dacă sunteți deja pe lista de distribuție, fie mergeți să-l luați de la Cărturești, fie, în fine, vă lăsați adresa fizică aici, în ideea că mai sunt câteva sute de exemplare gratuite disponibile.

Despre sumar: sunt mulțumit de cum au ieșit toate subiectele (un interviu cu Adrian Boțan de la McCann, “Job description-ul” cu fotojurnaliști, ceva despre blogurile faimoase afară și ce mai fac oamenii care le-au dat naștere, un kit de unelte 2.0 pentru jurnaliști etc., etc). Cover story-ul e însă o încercare de a întregi retrospectiva parțială (din motive de neparticipare a unor agenții importante) de la Ad’Or. Spre bucuria noastră, cei care nu au fost la Ad’Or au acceptat să vină în The Industry, așa cum a acceptat și Ad’Or-ul. Continue reading

Care realitate?

Dilema veche mi-a cerut un text despre mass media și modificarea percepției realității. Mie mi se pare mai degrabă că media pe stil nou prelungește realitatea cu un domeniu virtual, în loc să dubleze/reflecteze mai mult sau mai puțin fidel/modifice realitatea offline. Am scris în consecință, așa cum se poate vedea mai jos.

În paranteză fie spus, apropo de scindarea Realității TV, de care m-au tot întrebat diverși amici, nu prea am ce spune mai mult decât ce e la vale. Motivul? Nu mă interesează. Singura chestie pe care aș putea s-o adaug e că dacă tai o râmă în două, se regenerează în loc să moară.

“Noi facem realitatea!” scria, triumfător, după scindarea Realității TV din seara de 23 octombrie, sub noua siglă a noii RTV, cea care emite din vechiul sediu al Realității, cu vechea echipă, dar cu noul patron Sebastian Ghiță. Simplă frustrare legată de foștii colegi, rămași sub sigla veche, dar în sediul nou?

Nu tocmai. Sau nu numai. Sloganul inventat pe genunchi – pe care autorii au neglijat să-l scrie cu majuscule, jocul de cuvinte ar fi fost perfect… – face parte dintr-o succesiune de mantre superstițioase, cam cum sunt strigătele de luptă din arena politică. De talismane verbale, descântece confundate de proprietarul afacerii cu sloganele bine alese și eficiente. Ceva ce poate fi analizat. Ca să ne ducă, desigur, la ideea de realitate. Continue reading

Gaffeur prin contrast

A comis-o din nou. În Biroul Permanent Național (BPN) al PDL, Theodor Paleologu s-a răstit la colegii din partid cam în felul: “Păstrați-vă banii și partidul!” Fiul regretatului eseist și ambasador al golanilor face figură de gaffeur de vocație în politică. Însă nu cumva gafele lui reprezintă semne de normalitate într-o lume de rinoceri?  Continue reading