Cursuri de jurnalism non-linear la CJI

Dacă aveți vreun gând să vă înscrieți la cursurile de jurnalism non-linear de la Centrul pentru Jurnalism Independent, ne vedem acolo. O să apar și eu, la solicitarea lui Dean Cox, proful american, ca să spun niște lucruri despre piața autohtonă. Se întâmplă undeva între 20 și 24 octombrie, iar condițiile de înscriere le găsiți aici.

UPDATE: CJI îmi zice că înscrierile sunt pe terminate, dar mai sunt două locuri disponibile în grupă. Eu zic că încăpeți (dacă nu sunteți 50:-))

Hendrix e un brand?

Zilele trecute, s-au făcut 40 de ani de când Jimi Hendrix a fost găsit fără viață în apartamentul pe care-l ocupa la Samarkand Hotel din Londra. Ce rost mai are o discuție despre brandul personal al chitaristului la atâta vreme, mai ales că sintagma “brand personal” a fost pentru prima oară folosită în 1997? Tocmai de aceea… Continue reading

Week 38: 2011 might be the year the media market goes back on growth

Next year might the first for the media market to go back on growth, after the sector shrank for the past two years. S.O. Vîntu alleges persons close to President Traian Băsescu asked him to give up part of his share in the Realitatea TV news channel. The new public television manager tries to cut on losses and hike viewership. Adevărul Holding to go into the television market and go publicly listed abroad. Continue reading

Mogulii. Cariera cuvântului

În limba română, mai mult decât în altele, cuvintele au o carieră a lor. Arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu aduce în discuție un calificativ des folosit: “mogul”, cu varianta “oligarh”.

Nu are rost să ne ascundem după degete: profesioniștii media – și nu numai ei – au vorbit multă vreme despre îmbogățiții anilor ’90 ca despre “mafioți”. La un moment dat, despre aceștia a început să se scrie în presă. Desigur că odată intrate în zona publică, unele nume n-au putut fi asociate cu calificative care să trimită autorul în zona, de cod penal, a ofensei. Așa s-a ajuns la “mogul”, spre deosebire de Rusia, unde pe vremea lui Elțîn s-a vorbit de “oligarhi”. Probabil că Continue reading

Week 37: Vîntu spends his first days in custody

Sorin Ovidiu Vîntu was taken into custody for helping a convicted criminal. MPs with the ruling party plan to censor print and online media outlets. Romanian news sites have higher advertising rate-cards than The New York Times. Romanian online advertising market is going down, while European-wide it is on the way up. TV stars from Romania get shows in the Republic of Moldova. Continue reading

,

EXCLUSIV!!! Despre exclusivități

Azi a fost o zi plină de exclusivități în presa românească. O parte a ei, a presei, a “intrat în posesia” unor transcrieri de convorbiri telefonice ale unui mogul și le-a băgat cuminte în sumar cu titlul “Stenograme”, că vinde mai bine decât banalul “transcrieri”. Cu o abilitate profesională caracteristică, bucata aia de presă s-a gândit că numai ea, prăvălia cutare, a intrat în posesie și a ornat întreaga poveste cu strigarea “Exclusiv”, apărută în consecință prin mai multe locuri.

În paralel, televiziunea mogulului cu convorbirile, ajuns la mare ananghie, a obținut și ea o exclusivitate sfidătoare. Cu ultimele puteri, s-a târât la mogul acasă, unde a aflat că fusese o percheziție și că ea, percheziția, împușcase cu alice de cauciuc un cățel. Au fost și imagini în exclusivitate de la camerele de supraveghere de-acasă de la mogul, că nu le are numai pe alea de la televiziune. Imagini exclusive pe care scria, desigur, “Exclusiv”.

E mai greu de calculat cât au investit cei cu stenogramele pe investigații, că au fost mai mulți cu exclusivitatea aia (sic), dar, ca să-i descopere televiziunea cățelul împușcat la el în curte, mogulul aflat la ananghie a cheltuit anul trecut 69 de milioane de euro. La venituri de 30. Scăzând una din alta aflăm pierderile.