,

Mîndruță + Stoicescu: ce-a fost bine, ce-a fost rău. UPDATE: impresii despre noul Observator

În șapte ani de Observator, Sandra Stoicescu și Lucian Mîndruță au colecționat aplauze, ironii și o listă lungă de articole prietenoase prin ghidurile TV. S-a lăsat cu emoții vineri, la ultima ediție, iar de azi e rândul Alinei Petrescu. De ce au plecat cei doi și ce va face ultima? (UPDATE: Vezi la sfârșit impresii de la primul Observator cu Alina Petrescu.)

UPDATE 2: Audiențe pe 18-49 urban la Robi. Alina s-a învârtit în jurul a 3,5-4 puncte, Esca, revenită la Știrile PRO TV în prima zi a noului Observator, între 8 și 10.

Ceea ce au realizat e oricum mai bun decât ceea ce exista înaintea lor. Formatul, așa cum îl știm până vineri, e în linii mari cel lansat în 2003. Lucian Mîndruță prelua atunci de la Radu Coșarcă locul de lângă Alessandra Stoicescu, care apăruse în diferite formule la Observator de prin 1995. Mișcarea s-a produs la puțină vreme după venirea lui Sergiu Toader, ex-PRO TV, în poziția de director de știri, pe care acesta avea să o părăsească pentru Realitatea TV în 2004. Formatul nou a însemnat prin urmare ceva mai apropiat de Știrile PRO TV, cu subiecte tabloide și o rubricație mai ritmată, cu main (pachet consistent în față), transmisii live, teasere.

Ceea ce n-au realizat ține destul de mult de echipa de producție și nu de ei înșiși. La puțină vreme după lansarea Observatorului cu Stoicescu și Mîndruță, a început să se pună problema target marketului (a obiectivelor de public), care păreau altele decât cele de la emisiunile lui Lazarov, unde Mircea Radu sau Dan Negru aduceau Antena 1 în poziția de lider pe segmentele orare respective. Observatorul căuta – sau atingea – un public relativ mai tânăr și din orașe mari decât “Din dragoste” sau “Ciao, Darwin”. Probabil că la un moment dat, managementul nu a mai considerat abordarea inițială drept validă, fără însă a pune ceva în loc. Mi-aduc aminte că prin toamna lui 2006, Antena a încercat o relansare cu Lucian Mîndruță “la butoane”. Pe hârtie, totul arăta bine: consumer news în loc de vrăjitoare, valoare de utilitate în loc de fapt divers și o producție mai îngrijită din punct de vedere vizual. M-am întrebat atunci dacă și cum vor putea fi făcute aceste schimbări. N-au putut fi 🙂

“Shimbările s-au modificat” la loc, Continue reading

Mai există restaurantul ”numai pentru femei” din Cluj?

Scotocind prin arhiva Pathé, despre care am aflat de la Mihnea, am dat peste asta:

RESTAURANT FOR WOMEN ONLY

Am fost prin ’87-’88 în restaurantul ăsta. Filmările sunt din 1969, când se chema “Intim”. Știe cineva din Cluj dacă mai există?

Vedeți până la sfârșit, merită.

,

Expansiunea Patriciu-Sârbu-Vîntu în țările limitrofe

Proprietarii români de media (ca să nu le zicem moguli, pentru că aici intră și Adrian Sârbu) și-au lărgit frumușel aria de interese în Balcani și alte țări estice, în ultima vreme. CME-ul condus de Adrian Sârbu a anunțat azi încheierea unei tranzacții așteptate: vânzarea bTV, liderul pieței bulgărești, împreună cu două canale de cablu (bTV Cinema și bTV Comedy), plus 74% din compania de radio a grupului, Radio Company C.J., pe 400 de milioane de dolari. Ar fi momentul pentru o scurtă socoteală, în ordine alfabetică:

Patriciu: A achiziționat Blik, fostul tabloid Ringier, și după Răzvan Cornețeanu, sondează piețele din Georgia, Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria. O sursă relatează despre operațiuni avansate în Georgia, când am fost în Moldova se auzea deja despre Patriciu în mod imprecis. Se știe că Adevărul Holding mizează, deocamdată, pe print, cu excepția unei case de producție TV.

CME/Sârbu: Cehia, Croația, Slovacia, Slovenia și Bulgaria (unde deținea deja Pro.BG și Ring.BG). A ieșit din Ucraina, unde a vândut cu 300 de milioane Studio 1+1 și Kino. Se dovedește că banii au fost folosiți pentru achiziția din Bulgaria, ceea ce înseamnă, așa cum spune și Sârbu în comunicatul linkuit, o repoziționare pe Balcani și țările în curs de aderare. La asta se mai adaugă ceea ce o sursă mi-a descris ca implicări ale lui Sârbu în nume personal, în Serbia și Muntenegru. O altă sursă vorbește despre vânzarea formatului de la “Băieți buni” (grozavă idee, realizare cum s-a văzut) în Ungaria.

Vîntu: Publika (Realitatea TV din Moldova) pe lansate, termenul inițial era 15 februarie, dar Continue reading

O idee pe gratis: de ce nu puneți la loc arhivele, în loc să faceți SEO?

O poveste pe care am tot uitat s-o scriu, referitoare la faptul că marile site-uri din România și-au omorât arhiva la numeroasele relansări din ultimii trei ani. Asta, în condițiile în care pe net au circulat tot felul de acuzații de SEO Spam.

Prin primăvara trecută, când dădeam zor să termin Cum să devii un Nimeni, am avut nevoie de date despre nunta Andreei Esca și a lui Alexandre Eram. Am dat ca tot omul un Google și am ajuns la o concluzie oarecum previzibilă: dintre cele câteva site-uri de ziare/conținut care existau în 2000, numai “Ziua” și “Adevărul” mai aveau sus pagina respectivă.

Povestea m-a frapat, fiindcă scandalul legat de SEO Spam era proaspăt. Vă amintiți poate că acum vreun an, câteva mari site-uri din România au început să-și arunce în cap acuzații Continue reading

,

Evenimentul zilei și Capital: cod portocaliu pentru presa românească

Știrea despre vânzarea EVZ-Capital se adeverește, cu precizarea că e mai mult o cumpărare și că nu e vorba numai de cele două publicații, ci de întreaga presă. Acum vreo câteva zile, un amic de la “Evenimentul zilei”, îngrijorat de ideea că ziarul s-ar putea vinde la frații Păunescu, mă pisa să dau telefoane la Bobby Păunescu, pentru ca să aflu dacă tranzacția e reală (pontul lui Tolontan s-a adeverit azi). Cum de la o vreme nu mai alerg după știri, n-am făcut-o, dar am pariat liniștit pe vânzare, enumerând o serie întreagă de evoluții pe care vi le amintesc și vouă: Continue reading

Cum poți să te faci de rușine pe Facebook, cu un nume fals și un e-mail adevărat

Dacă vrei să te înscrii sub un nume fals cu un e-mail bun/cunoscut, Facebook te trădează. “Nu e un bug, e o funcționalitate”, se zice uneori despre astfel de lucruri, dar în fine, uitați ce-am descoperit într-o recentă vacanță, când, ca tot omul, am zis că e cazul să pierd niște ore pe marele site de socializare, pe care îl știam doar în linii mari.

Printr-un buton din dreapta jos, “Invite friends to join”, Facebook te invită să-ți dai Continue reading

Campania media pentru Daniel Răduță, campania pentru viața ta

Eu sunt zâna Mika Pană. Detaliile sunt nesemnificative. Sunt dependentă de Internet. Viața mea se produce și se reproduce online. Nu vreau să vă fac legătura la blog sau la conturile mele din rețelele sociale pentru că scopul prezenței aici este altul. Vreau să vă povestesc despre planul zânelor de a face să se împlinească o minune. Cu alte cuvinte, vă vorbesc despre campania media on și off-line pentru Daniel Răduță și cum va deveni ea campanie la nivel național în lupta cu leucemia.

Comanescu UPDATE: Mika Pană are blog aici – e un detaliu necesar, pe care îl pun aici în ciuda protestelor zânei.

Alături de prietenele mele: Diana, Ruxa, Anca D., Anca B., Oana și Irina #zanarim pe Twitter pentru #draduta. Ideea zânăritului a plecat dintr-o joacă. De o săptămână însă am început să facem bani pentru cauza prietenului nostru Daniel.

Pe scurt: Daniel este colegul Dianei. Are 29 de ani, lucrează în domeniul IT, iar în luna martie va deveni tată. Anul trecut în octombrie a fost diagnosticat cu leucemie și medicii i-au recomandat de curând un costisitor transplant de măduvă. Continue reading

Reclamă Google pentru Superbowl

Superbowl-ul e în SUA unul din evenimentele TV cu audiență foarte mare și prețuri la reclamă ajișderea. Programarea unui spot acolo e un eveniment. Pentru cine nu știa, ca mine, “crib” e pătuț de copil.

Reclama face parte dintr-o serie de Search Stories.

UPDATE: NY TImes spune totuși că nu e clar ce reclamă Google va fi la Superbowl.

UPDATE 2: S-a confirmat, spune Business Week. Despre alte reclame, mai ales Leno-Letterman-Oprah, în NY Daily News.