Adobe PhotoCulcer, stegulețul galben al lui Gates și analiza lui Gavrilă

,

Libertatea, 600.000, vineri 2 martie – Gusti și Romașcanu comentează (updated)

După ce Gusti Roman a anunțat aici că “Jurnalul” a distribuit 150.000 de exemplare cu insert de CD Gică Petrescu, dinspre “Libertatea” îmi vine informația că primul ziar liber al revoluției române trage vineri, 3 martie 2 martie, 600.000 de exemplare. Nu e nici un insert special, e doar ziua cu ghid TV/supliment de week-end, când toate ziarele vând mai mult. Tirajele astea apar la “Libertatea” doar de sărbători. De data asta, nu cred să fie vorba de o bombă de presă.

E drept că informația coafează “Libertatea”, dar, fiindcă are o valoare intrinsecă, am pus-o aici 🙂

UPDATE: A sosit și replica la replică, a “Jurnalului” (Gusti Roman): “Iulian, Libertatea ajunge vineri la tirajul asta pt ca are talon 7 magic. care e un insert mai mult decit special.” Vedeți de ce am marcat informația ca PR? Eu n-am de unde să le știu pe toate 🙂

UPDATE 2: UPS, intră și Lucian Romașcanu (director executiv “Libertatea” ș.a.) cu precizări, se dovedește că informația neoficială pe care am obținut-o e corectă:

“Iulian,

1. Informatia corecta este 601.012 ex 🙂
2. Substanta stirii este ca pe o piata ce se cam strange Libertatea creste si tipareste cifra cu pricina in premiera in aceasta perioada (a mai facut-o, dar cu programul TV de sarbatori, cum bine ziceai)
3. Apropont de inserturi, 7 Magic e la a patra editie si nu s-a mai intamplat tirajul asta asa ca ne dam si noi mari! 🙂
4. Fiind pe piata de presa, nu cred ca are rost sa facem comparatie intre tirajul ziarelor si tirajul CD-urilor. Asta-i alta industrie… Pacat ca s-a prapadit Gica, s-ar fi bucurat.”

MyBand.ro

Florin de la Hi-Q mi-a trimis o invitație către MyBand.ro.

Comunitate de artiști și în același timp de fani de muzică. M-am jucat puțin prin ea, clipurile merg, e bine organizată. Voi o știți? Mie mi se pare că are șanse să se ducă undeva. Că tot vorbeam de faptul că Web 2.0 nu prea există în adevăratul sens al cuvântului (număr mare de useri) în România.

Inimă de mogul

Din pachetul-ofertă de la “Adevărul”/”Averea”: asigurare privată de sănătate, legitimație de Medicover, card de debit, overdraft de câteva salarii, card de credit pentru cine vrea, un mobil pe “Adevărul Holding” plus alte trei pentru familie, la câțiva cenți pe minut.

Îmi amintesc de punga de un leu cu care îmi luam leafa în hârtii de 100.000 ROL de la Realitatea TV, prin a doua jumătate a lui 2004, și de condicile de prezență de hîrtie (da, cu î din i, aia nu era ceva de pe vremea lui â) pe care trebuia să le semnăm în fiecare dimineață. HR-ul de acolo imaginase un gambit sinucigaș: să ponteze oamenii, care stăteau desigur peste opt ore și în consecință ar fi trebuit plătiți o dată și jumătate leafa.

De bună seamă, lucrurile s-au schimbat și acolo. Pare-se că mogulii (sau cel puțin Patriciu) au priceput că se găsesc tactici mai iscusite pentru recrutarea oamenilor decât aruncatul cu bani în ei. Tendința de a trata ziariștii ca pe ființe umane a avut-o primul Ringier. Să vedem cine plusează. Probabil că nu Ringier sau Sârbu, care oferă alte motivații, cum ar fi: trust cu tradiție.

UPDATE: Doi useri de mobile îmi spun că tarifele sunt foarte mici, dar numai în rețea, din care face parte și familia.

,

RCS anunță rezultatele: 200 de mii de abonați DigiTV în Ungaria, 300 de milioane cifră de afaceri

RCS anunță o cifră de afaceri de 300 de milioane în 2006 și 360.000 de abonați DigiTV (satelit digital sau DTH) în afara României.

Ungaria 200.000
Slovacia 100.000
Cehia 40.000
Serbia 15.000
Croația 5.000.

Știe cineva ce s-a mai întâmplat cu procesul din Ungaria? DigiTV a intrat acolo cu o ofertă foarte ieftină și s-au iscat niște probleme legate de copyright.

,

SPIRIT – OK, bravo… dar… de ce FABULO?

Oameni care se pricep la branding si imagologie apreciază pozitiv conceptul “SPIRIT” lansat de Ministerul Externelor ca formulă de recomandare a României/a românilor/a românității în lume…
În egală măsură am receptat anumite zîmbete condescendente apropo de particula “fabulo-“, care atestă că spiritul de glumă bîntuie în exces prin laboratoarele de forjare a imaginii noastre de export.

Orice blazon național e fabulo…, întrucît tărîmul însuși de desfășurare a reprezentărilor de acest tip e cel al fabulației, al fabulei, al caracterului fabulos (sau, vorba lui Nedelciu, fabulatoriu): nemții sînt fabulo-preciși, italienii sînt fabulo-artiști, rușii sînt fabulo-patetici. Ba chiar se poate spune că sînt ceva mai fabulo decît noi – oricare dintre ei… Dar nu o strigă. Sînt cu atît mai fabulo cu cît nu se dau fabulo!
Este – se pare – un nărav mercantil tipic românesc să clamezi naturalețea unui suc arhi-chimizat, tradiția de secole a unei margarine abia lansate… și… nou! caracterul fabulos al unui neam despre care pînă mai ieri destinatarul occidental al mesajului nu știa mare lucru. (Cu siguranță, aici cineva fabulează.)
Astfel diluat, SPIRIT-ul nostru riscă să ajungă la ei un șpriț… cam prea văratic.
(Promit să revin cu mai multe aprecieri despre conceptul SPIRIT ca atare. Dar și cu anumite hmm…-uri.)

Banii dau viață pieței on-line, iar rujul ucide bacteriile

Traian Ungureanu față cu reacțiunea

Împotmolit în propria tranșee, de unde îl apără pe Traian Băsescu de forțele ostile, Traian Ungureanu aruncă cu bombe retorice în colegi care încearcă să-și facă meseria onest. Editorialistul de la “Cotidianul” se pune într-o situație periculoasă și riscă să-i aducă deservicii idolului său politic.

Am urmărit cu interes schimbul de replici dintre Doru Bușcu și Traian Ungureanu, pe tema “trebuie susținut” sau “nu trebuie susținut” Băsescu de ziariști, până a ajuns la articolul din 26 februarie, Cotidianul, al lui Ungureanu. Text care mi se pare că include și potențează niște confuzii periculoase pentru felul cum ne facem meseria și în ultimă instanță pentru înseși premisele disputei politice pe care o trăim în aceste zile. Continue reading