Știristul din cadă

După ce a fost scos de la Observator și a făcut un sezon din controversata “Pâine și circ”, Lucian Mândruță are un viitor incert. Probleme de imagine?

Evident. Lucian a dus în jacuzzi-ul de la “Pâine și circ” costumul de la știri, și-a cărat pumni cu Sergiu Nicolaescu, a făcut teatru de păpuși cu Viorel Hrebenciuc. S-a rupt, radical, de percepția de la Observator.

Mai mult, “Pâine și circ” a picat într-un moment în care gazda era tocată de tabloide din motive de necazuri în căsnicie. Mai apoi, însuși magistrul de la “Dilema”, Andrei Pleșu, și-a exprimat public dezgustul față de acest gen de televiziune și surpriza că Mândruță, colaborator al “Dilemei”, îl practică. Totul a început să capete aspectul unei degringolade.

De ce oare? O altă gazdă de pe Antene, Mădălin Ionescu, a trecut și ea printr-o metamorfoză și face un show mai tabloid decât “Pâine și circ”, cu personaje și subiecte mai dubioase. Și-atunci? Ionescu era cunoscut ca om oarecum serios, de la Național TV, mai curând oamenilor din breaslă. Publicul mare, cel care dă ratingurile, nu și-a amintit de “Miezul problemei” la “Acces direct”. La Mândruță, a fost altfel. Lumea și-a adus aminte. Și, mai rău, s-a dezgustat intelighenția, cea care îi citea grațioasele articole în “Dilema”.

Perez Hilton, un blogger devenit celebritate peste Ocean, spunea într-un interviu că pentru el lucrurile s-au întâmplat foarte încet și organic. Poți să-ți schimbi meseria, percepția și eventual haina, dar din aproape în aproape. Dacă te arunci pur și simplu în apă s-ar putea să te îneci.

Text publicat în ediția de print a ziarului “România liberă” de marți, 6 iulie

7 thoughts on “Știristul din cadă”

 1. Marian: se vede că ai urmărit 🙂 Ar reieși:

  1. Lucian s-a surprins până și pe sine cu schimbarea, care a fost, cum ziceam, prea radicală.
  2. Nu “cumpăr”, circul lui Mândruță era de alt tip decât cel uzual.

 2. Răspuns greșit ! In general am doar o oră de vizionat zilnic, iar asta e ora la care se dă telejurnalul.
  Asta mi-ar mai lipsi, să mă uit la circul de pe antene. Prefer o raită prin interneți.
  Și cînd aud puțin “scandal“ despre o emisiune o văd înregistrată pe net. Mecanismul e simplu: mai întâi devine emisiunea celebră, apoi văd și eu înregistrările. Această emisiune are ceva special pentru mine dar dacă vorbesc … iar o dau pe auto-promovare ! Am vrut să fac ceva asemănător, în cadrul internetului și cu metodele lui. Am eșuat (temporar, sper eu) și tocmai cînd ziceam că vine ditamai trustul media și îmi dă una peste bot, arătîndu-mi cum se face un lucru profesionist… fâs pe toată linia.

  Așa că mai sper. Fiindcă circul e o artă iar noi, cînd vorbim despre alte lucruri că ar fi “circ“, pur și simplu ne batem joc de această artă. De mult mă gîndesc ce altă denumire i-am putea da. Se poate forța puțin termenul de “caterincă“ dar rămîne de văzut.

 3. Nu cred ca pe Lucian Mandruta l-au miscat vreun pic comentariile lui Adrian Plesu. A adoptat o strategie-soc dupa ce a iesit de la stiri (vezi si o iesire ciudata la un forum de PR). Nu stiu daca face si rating, probabil ca e singurul lucru care il intereseaza acum.

 4. Lucian Mandruta, spre deosebire de Madalin Ionescu si Dan Capatos, apare el insusi, nemijlocit, in paginile tabloidelor. Cei doi, mai precauti, si-au inventat niste personaje feminine care sa zburde in Cancan in numele emisiunilor pe care le prezinta.
  Pe de alta parte, sa vorbesti cu niste oameni intr-un jacuzzi e mult mai onorabil decat sa te tavalesti prin gunoiul scandalurilor de Dorobanti. Doar ca Lucian Mandruta il cunoaste pe Andrei Plesu, spre deosebire de Madalin Ionescu si Dan Capatos. Eticheta de intelectual sta inca lipita de Lucian chiar si dupa balacelile din jacuzzi. Ceea ce ii prinde bine daca si-ar mai dori vreodata sa fie intr-o pozitie ca cea de la “Observator”.

 5. Da, stăteam și mă gândeam că la capitolul “regizoral”, Mădălin Ionescu și într-o oarecare măsură Capatos nu s-au prea dedat la comicării (acțiuni, gesturi, evoluție în platou) în formatele lor altfel mai tabloide decât “Pâine și circ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *