Ştiristul din cadă

După ce a fost scos de la Observator şi a făcut un sezon din controversata “Pâine şi circ”, Lucian Mândruţă are un viitor incert. Probleme de imagine?

Evident. Lucian a dus în jacuzzi-ul de la “Pâine şi circ” costumul de la ştiri, şi-a cărat pumni cu Sergiu Nicolaescu, a făcut teatru de păpuşi cu Viorel Hrebenciuc. S-a rupt, radical, de percepţia de la Observator.

Mai mult, “Pâine şi circ” a picat într-un moment în care gazda era tocată de tabloide din motive de necazuri în căsnicie. Mai apoi, însuşi magistrul de la “Dilema”, Andrei Pleşu, şi-a exprimat public dezgustul faţă de acest gen de televiziune şi surpriza că Mândruţă, colaborator al “Dilemei”, îl practică. Totul a început să capete aspectul unei degringolade.

De ce oare? O altă gazdă de pe Antene, Mădălin Ionescu, a trecut şi ea printr-o metamorfoză şi face un show mai tabloid decât “Pâine şi circ”, cu personaje şi subiecte mai dubioase. Şi-atunci? Ionescu era cunoscut ca om oarecum serios, de la Naţional TV, mai curând oamenilor din breaslă. Publicul mare, cel care dă ratingurile, nu şi-a amintit de “Miezul problemei” la “Acces direct”. La Mândruţă, a fost altfel. Lumea şi-a adus aminte. Şi, mai rău, s-a dezgustat intelighenţia, cea care îi citea graţioasele articole în “Dilema”.

Perez Hilton, un blogger devenit celebritate peste Ocean, spunea într-un interviu că pentru el lucrurile s-au întâmplat foarte încet şi organic. Poţi să-ţi schimbi meseria, percepţia şi eventual haina, dar din aproape în aproape. Dacă te arunci pur şi simplu în apă s-ar putea să te îneci.

Text publicat în ediţia de print a ziarului “România liberă” de marţi, 6 iulie

 1. Marian Stavaroiu Reply

  Opinie de simplu telespectator, dacă mi se permite. Sunt două cauze majore:
  1. Nu-l prinde rolul, pur şi simplu.
  2. Există deja o grămadă de circ pe acolo, nu mai era loc.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Marian: se vede că ai urmărit 🙂 Ar reieşi:

  1. Lucian s-a surprins până şi pe sine cu schimbarea, care a fost, cum ziceam, prea radicală.
  2. Nu “cumpăr”, circul lui Mândruţă era de alt tip decât cel uzual.

 3. Marian Stavaroiu Reply

  Răspuns greşit ! In general am doar o oră de vizionat zilnic, iar asta e ora la care se dă telejurnalul.
  Asta mi-ar mai lipsi, să mă uit la circul de pe antene. Prefer o raită prin interneţi.
  Şi cînd aud puţin “scandal“ despre o emisiune o văd înregistrată pe net. Mecanismul e simplu: mai întâi devine emisiunea celebră, apoi văd şi eu înregistrările. Această emisiune are ceva special pentru mine dar dacă vorbesc … iar o dau pe auto-promovare ! Am vrut să fac ceva asemănător, în cadrul internetului şi cu metodele lui. Am eşuat (temporar, sper eu) şi tocmai cînd ziceam că vine ditamai trustul media şi îmi dă una peste bot, arătîndu-mi cum se face un lucru profesionist… fâs pe toată linia.

  Aşa că mai sper. Fiindcă circul e o artă iar noi, cînd vorbim despre alte lucruri că ar fi “circ“, pur şi simplu ne batem joc de această artă. De mult mă gîndesc ce altă denumire i-am putea da. Se poate forţa puţin termenul de “caterincă“ dar rămîne de văzut.

 4. Călin Cosmaciuc Reply

  Nu cred ca pe Lucian Mandruta l-au miscat vreun pic comentariile lui Adrian Plesu. A adoptat o strategie-soc dupa ce a iesit de la stiri (vezi si o iesire ciudata la un forum de PR). Nu stiu daca face si rating, probabil ca e singurul lucru care il intereseaza acum.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Călin: păi în ultimă instanţă, asta-i problema, ratingurile. “Pâine şi circ” n-a fost vreun hit. Vedem dacă s-o mai relua din toamnă.

 6. Ana-Maria Caia Reply

  Lucian Mandruta, spre deosebire de Madalin Ionescu si Dan Capatos, apare el insusi, nemijlocit, in paginile tabloidelor. Cei doi, mai precauti, si-au inventat niste personaje feminine care sa zburde in Cancan in numele emisiunilor pe care le prezinta.
  Pe de alta parte, sa vorbesti cu niste oameni intr-un jacuzzi e mult mai onorabil decat sa te tavalesti prin gunoiul scandalurilor de Dorobanti. Doar ca Lucian Mandruta il cunoaste pe Andrei Plesu, spre deosebire de Madalin Ionescu si Dan Capatos. Eticheta de intelectual sta inca lipita de Lucian chiar si dupa balacelile din jacuzzi. Ceea ce ii prinde bine daca si-ar mai dori vreodata sa fie intr-o pozitie ca cea de la “Observator”.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Da, stăteam şi mă gândeam că la capitolul “regizoral”, Mădălin Ionescu şi într-o oarecare măsură Capatos nu s-au prea dedat la comicării (acţiuni, gesturi, evoluţie în platou) în formatele lor altfel mai tabloide decât “Pâine şi circ”.

Post your thoughts